Eurozóna pokračuje v růstu. Oživení ale brzdí slabá zahraniční poptávka

Sídlo ECB ve Frankfurtu,

Sídlo ECB ve Frankfurtu, Zdroj: CTK

Šéf ECB Mario Draghi
Prezident ECB Mario Draghi
ECB
Sídlo ECB ve Frankfurtu.
5
Fotogalerie

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta, tedy stejným tempem jako ve druhém kvartálu. V celé Evropské unii zůstalo tempo hospodářského růstu na 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt eurozóny ve třetím čtvrtletí zvýšil o 1,6 procenta, v celé EU meziroční růst dosáhl 1,8 procenta. V obou případech tempo růstu zůstalo na úrovni z předchozího kvartálu.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi tento měsíc uvedl, že ekonomika eurozóny pokračuje v mírném oživování.

Upozornil však, že hospodářské oživení bude nadále brzdit slabá zahraniční poptávka. ECB se snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Eurostat dnes uvedl, že předběžný odhad růstu ekonomiky ve třetím čtvrtletí vychází z údajů od 17 členských států, které mají na HDP eurozóny podíl 94 procenta a na HDP celé EU podíl 91 procenta.

Inflace v eurozóně v říjnu zrychlila na 0,5 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v říjnu zrychlil na 0,5 procenta ze zářijových 0,4 procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Inflace však nadále výrazně zaostává za cílem Evropské centrální banky (ECB).

Za říjnovým zrychlením inflace stálo výrazné zpomalení poklesu cen energie. Ty se v říjnu snížily pouze o 0,9 procenta po tříprocentním propadu v předchozím měsíci.

ECB usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Tento měsíc ECB podle očekávání neprovedla ve své měnové politice žádné úpravy. Ponechala si zároveň otevřené dveře k prodloužení programu nákupu dluhopisů na prosincovém zasedání.