Evropská unie přehodnocuje škody

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Jaké tedy budou škody?

Evropská komise je připravena aktualizovat své čtvrtletní ekonomické předpovědi. Chce tak učinit dva měsíce poté, co prognózovala nejhorší recesi v historii Evropské unie. Německá vláda dál trvá na nošení roušek v obchodech, i když v mnoha spolkových zemích jsou přírůstky nakažených koronavirem jen velmi mírné. Brazilský prezident Jair Bolsonaro vykazuje příznaky onemocnění koronavirem, a proto již podruhé podstupuje testy na toto onemocnění. Špičkový americký odborník na infekční choroby Anthony Fauci varoval, že jakákoli nová vakcína proti koronaviru ochrání lidi pouze po omezenou dobu.

Britové podpoří kulturu

Spojené království má zítra oznámit mini-rozpočet výdajových opatření. Jejich součástí bude podpora divadel, galerií, muzeí a dalších institucí. Na britskou kulturu, která má své fanoušky doma i v zahraničí, tvrdě dopadla opatření zavedená kvůli pandemii koronaviru. Vláda soubor podpůrných kroků připravila po týdnech nátlaku ze strany zástupců kultury. Ti upozorňovali, že mnoho institucí je na pokraji kolapsu.

Výkonné příkazy

Trumpova administrativa připravuje řadu exekutivních příkazů rozličného zaměření. Týkají se také cen léčiv a vzrůstajícího napětí mezi Čínou a Hongkongem. Provozovatelé sociálních či komunikačních sítí Facebook, WhatsApp a Telegram dali najevo, že odmítnou splnit požadavek čínských úřadů, aby poskytli data svých uživatelů v Hongkongu. Webové platformy naznačily, že zvažují reakci na kontroverzní bezpečnostní zákon, který pro autonomní oblast Hongkongu schválil 30. června  Peking.

Akcie se rozjely

Americké akcie výrazně posílily. Údaje o aktivitě v sektoru služeb a oživení čínské ekonomiky vyvolaly mezi investory optimismus a zastínily i zprávy o růstu nových případů onemocnění koronavirem ve Spojených státech. Index Dow Jones vzrostl o 459,67 bodu, tedy 1,78 procenta, na 26 287,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 49,71 bodu, neboli 1,59 procenta, na 3179,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 226,02 bodu, čili 2,21 procenta, na 10 433,65 bodu.

Stalo se a stane se

Průmyslová výroba v Německu v květnu po dubnovém propadu způsobeném pandemií oživila. Meziměsíčně stoupla o 7,8 procenta, avšak meziročně klesla o 19,3 procenta. Agentura Bloomberg bude dnes sledovat také stav britského maloobchodního sektoru prostřednictvím prodejce sportovních oděvů JD Sports Fashion a obchodníka s autodíly Halfords Group. Zapátrá také po zdraví hotelového průmyslu prostřednictvím společnosti Premier Inn-Whitbread.