Adelson chce do španělského Las Vegas vložit 35 miliard dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Plán na výstavbu komplexu kasín a hotelů ve Španělsku, který v únoru představila společnost Las Vegas Sands, dostává konkrétnější podobu. Její majitel, americký miliardář Sheldon Adelson, oznámil, že chce proinvestovat téměř o třetinu více, než se původně očekávalo.

Las Vegas Sands chce do mini Las Vegas zaměřeného na zákazníky z celé Evropy vložit 35 miliard dolarů (662 miliard korun), oznámil dnes Adelson. Dosud se hovořilo nejvýše o 19 miliardách eur (472 miliard korun).

„Uvažujeme o 12 integrovaných zábavních střediscích, každé s 3000 pokoji. Bude to mini Las Vegas o velikosti zhruba poloviny lasvegaského Stripu pro evropský trh,“ řekl Adelson. Každá budova by stála 2,5 miliardy až tři miliardy dolarů a šlo by o projekt na pět až deset let. Toto období by podle Adelsona mělo stačit na překonání nynější dluhové krize eurozóny.

Adelsonova firma už v únoru nastínila plán na stavbu komplexu kasin a hotelů s 36 tisíci lůžky, 18 tisíci hracími automaty a třemi golfovými hřišti.

Adelson uvedl, že bude po úspěchu svých projektů v Singapuru a Macau dál expandovat v také v Asii. Po dvou komplexech chce postavit v Japonsku, Jižní Koreji a Vietnamu a bude sledovat vývoj příslušné legislativy na Tchaj-wanu.

V Macau má Adelsonova společnost už dva komplexy a k dosavadnímu středisku Venetian přibyl dnes Sands Cotai Central. Hotelové kapacity jím v Macau po úplném dobudování vzrostou o 26 procent. Analytici podle agentury Reuters odhadují, že podíl Sands China se v Macau během roku zvýší na 25 procent z nynějších 16 procent. Macao je jediným místem, kde mohou obyvatelé Číny legálně hrát v kasinech.