Akcie amerického investora, který se má spojit s firmou Allwyn, se v pátek náhle propadly

Výherní tiket britské Národní loterie. Tu od jejího vzniku v roce 1994 provozovala firma Camelot. Letos však licence získala firma Allwyn ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka.

Výherní tiket britské Národní loterie. Tu od jejího vzniku v roce 1994 provozovala firma Camelot. Letos však licence získala firma Allwyn ze skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. Zdroj: Reuters

Až o 13 procent spadla v pátek večer cena akcií investičního vehiklu Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC), který by se měl v nejbližší době spojit se sázkovou a loterijní společností Allwyn Entertainment. Tu vlastní skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. 

Od uvedení akcií Cohn Robbins Holdings Corp. na burzu loni na podzim se kurz akcií pohyboval v poměrně úzkém pásmu mezi 9,80 až 10 dolary. Teprve v pátek však cena akcií poprvé spadla pod devět dolarů. Kurz v závěru dne byl 8,86 dolaru.

Kurz nabral směr dolů přibližně v čase, co na webu listu The Times vyšel rozhovor s generálním ředitelem Allwynu Robertem Chvátalem. V článku se zmiňuje, že Allwyn „ještě nemůže slavit“. Britská Komise pro hazardní hry sice Allwynu udělila 10letou licenci na provozování loterie už na jaře a v létě rozhodnutí potvrdil britský vrchní soud, celá věc však ještě není definitivní. 

Zveřejnění rozhovoru však nemuselo být důvodem propadu. Informace o tom, že je licence předmětem soudního sporu, je totiž veřejně známá již pár měsíců a Allwyn jí ve veřejných dokumentech uvádí. Není tak vyloučené, že propad mohlo spustit i něco jiného. V podobný čas, kdy se na webu The Times objevil rozhovor, začaly klesat i hodnoty hlavních amerických burzovních indexů S&P 500 a Nasdaq.

Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy

Video placeholde
• Videhub

V případě sporu o licenci jde o to, že konkurenční společnost Camelot, která byla držitelem licence od jejího založení v roce 1994, se nechce kvůli ziskovosti celého byznysu vzdát bez boje. A tak se snaží rozhodnutí úřadu zvrátit u soudu. První fáze soudního slyšení se koná již tento měsíc. Dokud soud neskončí, je podle The Times proces převodu provozu loterie na skupinu Allwyn (jejíž dřívější název byl Sazka) pozastaven. 

V červnu přitom britský vrchní soud zamítl odvolání společnosti Camelot proti rozhodnutí Komise pro hazardní hry a přiznal komisi právo podepsat s Allwynem kontrakt. Podle licence by k finálnímu převzetí licence mělo dojít s platností od února 2024. Camelot vlastní velký kanadský penzijní fond Ontario Teachers’ Pension Plan.

Soudní jednání, které je na programu 13. a 14. září, má vyhodnotit, zda se Camelot může proti verdiktu vrchního soudu odvolat. Pokud firma Camelot uspěje, proběhne další slyšení v lednu, což by celý proces předávání licence dále zpozdilo.

Chvátal listu The Times řekl, že doufá, že rozhodnutí soudů budou ve prospěch Allwynu, a že věří v britský právní systém. Důvod je i ten, že zpoždění a komplikace při převodu provozu licence mohou způsobit obrovské ztráty.  Hazardní komise je již dříve odhadla  na více než jednu miliardu liber, tedy přes 28 miliard korun. „Není mnoho času nazbyt. Největší obětí by byla samotná loterie,“ řekl listu The Times generální ředitel Allwynu Chvátal.

National Lottery je jednou z největších loterií na světě, když od svého vzniku v 90. letech vybrala na dobročinné účely přes 45 miliard liber. 

„Vzhledem k pravidlům soutěže o licenci na britskou Národní loterii nemohu poskytnout žádné další vyjádření nad rámec toho, co bylo publikováno v rámci rozhovoru se CEO Allwyn panem Chvátalem v The Times,“ odpověděla na dotaz E15 ohledně průtahů mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Allwyn s velkou pravděpodobností uvede akcie na newyorskou burzu v nejbližších týdnech. Dojde tomu prostřednictvím spojení právě se zmíněnou specializovanou akviziční firmou Cohn Robbins Holdings. Jedná se o takzvanou special purpose acquisition company (SPAC). O spojení, na kterém se Allwyn dohodl s investičním vehiklem již v lednu, budou akcionáři CRHC hlasovat na valné hromadě již za pár dní – konkrétně 7. září. 

Za zmínku stojí, že Gary Cohn (jeden ze dvou zakladatelů) je bývalým prezidentem banky Goldman Sachs a jednu dobu byl hlavním ekonomickým poradcem bývalého prezidenta Donalda Trumpa. CRHC loni v říjnu získala od investorů přes 800 milionů dolarů.

Každopádně to vypadá, že Camelot bojuje nejen soudně. Ve čtvrtek vyšel na webu britského The Guardianu článek, který se pozastavuje nad tím, že ve firmě Allwyn, která je preferovaným uchazečem o desetiletou licenci na provoz britské národní loterie, by mohla získat zhruba pětiprocentní podíl česká investiční skupina PPF s významnými zájmy v Rusku. Vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu jde v Británii o velmi citlivou záležitost.

PPF v květnu prodala své ruské bankovní aktivity (konkrétně Home Credit), ale stále má v Rusku řadu investic, například v pojišťovnictví, těžkém průmyslu a na realitním trhu, napsal The Guardian.

Společnost CRHC v pondělí oznámila, že se PPF zavázala do akcií Allwynu investovat až 260 milionů dolarů (zhruba 6,4 miliardy korun). Pokud by nakoupila maximální počet akcií v rámci svého příslibu, měla by v Allwynu již zmíněný zhruba pětiprocentní podíl. 

Dohoda s PPF podle britského listu představuje nejnovější spojení mezi firmou Allwyn a Ruskem. List upozorňuje, že Komárkova KKCG vlastní společnost Moravské naftové doly, která má s ruskou společností Gazprom společný podnik pro skladování plynu na Moravě.

Společnost Allwyn podle listu The Guardian uvedla, že PPF nebude vlastnit žádný podíl v její britské divizi, která by měla licenci na provoz britské národní loterie od roku 2024 získat. Dodala, že v celé skupině Allwyn podíl PPF v rámci dohody nepřekročí 4,99 procenta. „Tato striktně pasivní investice nedává PPF žádnou řídící roli,“ upozornila společnost Allwyn a doplnila, že v nejvyšší možné míře odsuzuje útok ruských vojsk na Ukrajinu, který označila za brutální.

Společnost PPF podle britského listu uvedla, že pracuje na odchodu z ruského trhu a že se chce soustředit na investice v Evropě. Dodala, že důrazně odsuzuje invazi na Ukrajinu, a upozornila, že mezi ruskými investicemi PPF a plánovanou investicí do Allwynu neexistuje žádné spojení.