Allianz ve čtvrtletí vydělala o 15 procent více

Sídlo Allianz v Berlíně

Sídlo Allianz v Berlíně Zdroj: CC BY-SA 2.0: Acva via Wikimedia

Největší evropská pojišťovna Allianz v druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 15 procent na 2,02 miliardy eur (54,6 miliardy korun). Společnosti pomohly nízké nároky na náhradu škody a zisky z prodeje aktiv. Allianz zároveň oznámila, že za celý tento rok očekává provozní zisk na horní hranici stanoveného rozmezí. Analytici v průměru předpokládali čistý zisk téměř 1,8 miliardy eur.

Nárůst čtvrtletního zisku pomohl pojišťovně vyvážit pokračující trápení s odlivem investorů z investiční společnosti Pacific Investment Management Company (PIMCO), kterou Allianz vlastní.

PIMCO se na celkovém provozním zisku pojišťovny podílí více než pětinou. Od loňského září, kdy odešel spoluzakladatel firmy Bill Gross a po něm i několik dalších vysokých manažerů, se ale potýká s odlivem peněz investorů. Odliv pokračoval i v letošním druhém kvartálu. Divizi správy majetku, která zahrnuje též PIMCO, klesl následkem toho čtvrtletní provozní zisk o čtvrtinu. Naopak provozní výsledek v divizi majetkového a úrazového pojištění, která je hlavním zdrojem peněz, vzrostl o 30 procent.

Akcie Allianz

Firma zároveň oznámila, že za celý tento rok očekává provozní zisk 10,8 miliardy eur. Původně počítala s výsledkem 10,4 miliardy eur, který se mohl zvýšit nebo snížit o 400 milionů eur v závislosti na vývoji na finančních trzích a škodných událostí.

Allianz působí i v České republice. Na tuzemský trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších pojišťoven.