Americká Citibank žaluje OKD o deset miliard korun

Důl Darkov

Důl Darkov Zdroj: ctk

Největší věřitelé OKD jsou zpátky ve hře. Americká Citibank podala k ostravskému krajskému soudu, který řeší úpadek těžařské firmy, žalobu, v níž se domáhá uznání pohledávek za 10,1 miliardy korun. Tuto částku dluží držitelům dluhopisů matka OKD, společnost NWR. Za její splacení se ale zaručila karvinská firma. Vedení OKD, které spolu s insolvenčním správcem v srpnu pohledávku popřelo, teď bude muset splacení deseti miliard zapracovat do reorganizačního plánu.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský se k případnému ovlivnění reorganizace odmítl vyjádřit s tím, že je třeba se obeznámit s obsahem žaloby. „Standardně se na obdobné pohledávky vytváří v plánu rezerva,“ řekl Michal Žižlavský, předseda Rady expertů Asociace insolvenčních správců, který v insolvenčním řízení zastupuje jednoho z věřitelů OKD, dopravní společnost AWT.

Jenže rezervy není v OKD z čeho tvořit. Vedení firmy předložilo věřitelům při hlasování o povolení reorganizace modelové propočty, které i při optimistickém výhledu růstu cen uhlí slibují, že firma z pohledávek uhradí 2,5 procenta. A to OKD počítalo jen s uznanými pohledávkami ve výši 2,9 miliardy korun.

Kdyby firma musela počítat i se spornými deseti miliardami korun, věřitelé by nedostali prakticky nic. Protože platí, že OKD stanoví, jaké procento ze všech pohledávek bude schopná uhradit. Největší část z volných peněz by pak odtekla do Citibank. I ona by ale dosáhla jen na zlomek celkové pohledávky.

Samotná existence tak vysoké sporné pohledávky nevylučuje, aby věřitelé na prosincové schůzi o navrženém reorganizačním plánu hlasovali. Budou však žít dlouho v nejistotě, jak soud dopadne. „U incidenčních sporů, které se týkají OKD, se očekává, že začnou být věcně projednávány začátkem příštího roku. U společnosti Citibank se jedná o obsáhlou žalobu, kde budou například nutné překlady důkazů do českého jazyka, což může mít také vliv na délku řízení,“ sdělila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. Podobná řízení se podle zkušeností z praxe mohou táhnout až několik let.