Americké banky čekají těžké časy, zisky klesnou až o polovinu

Americké banky vydělají ve třetím čtvrtletí o 45 procent méně, než se původně očekávalo. Vyplývá to z aktualizovaného odhadu banky Citigroup, která tak reaguje na pád světových akcií a neklid na úvěrových trzích, který podle ní sníží výnosy z burzovního obchodování a investic.

„Provozní prostředí ve třetím čtvrtletí je velmi náročné,“ uvádí ve své zprávě Citigroup. „Důvěru investorů snižuje trvající volatilita na amerických i evropských akciových a úvěrových trzích, stejně jako klesající předpokládané tempo světového růstu. To má dopad i na řešení měnových problémů v Evropě.“

Podle Citigroup vykáže banka Morgan Stanley zisk 25 centů na akcii, přičemž předchozí odhad uváděl 36 centů. Výnosy banky Goldman Sachs by se měly propadnout dokonce o 2,60 dolaru na 10 centů za akcii. Nejziskovější americká banka JPMorgan ztratí ze svých zisků na akcii devět centů, takže jejich držitelé vydělají jen 1,17 dolaru, odhaduje Citigroup.

Polepšila si naopak Bank of America, největší americký věřitel. Její zisk se ve třetím čtvrtletí podle Citigroup zvýší o 61 procent na 29 centů, a to díky zisku z prodeje podílu v China Construction Bank.