Američní senátoři chtějí zrušit nechvalně proslulé hypoteční agentury

Hypotéční agentura Fannie Mae

Hypotéční agentura Fannie Mae Zdroj: profimedia

Skupina amerických senátorů tvořená zástupci obou velkých stran navrhuje nahradit vládou vlastněné hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac novou vládní zajišťovnou. Zákon, který navrhnou senátoři Bob Corker a Mark Warner, odráží názor amerických zákonodárců, že dvě zestátněné a vládou sponzorované agentury by měly zaniknout, ale vládní role v zajišťování hypotečních úvěrů by měla být zachována.

Senátoři revidovali svůj původní návrh, když snížili maximální možné ztráty, které na sebe mohou finanční instituce v průběhu finanční krize vzít. „Tento návrh je prozatím rozhodně nejlepším pokusem Kongresu reformovat legislativu hypotečních agentur,“ uvedl pro agenturu Bloomberg David Stevens, šéf americké Asociace hypotečních bankéřů.

Navrhovaný zákon by mohl restartovat debatu nad budoucností amerického hypotečního systému. Kongres totiž dosud nepřišel s žádným návrhem na nahrazení agentur, které jsou v majetku státu již od roku 2008, kdy se staly rozbuškou finančí krize. Administrativa Baracka Obamy také nepředstavila plán, jak reformovat vládní roli ve financování bydlení.

„Financování bydlení je pouze jedna z částí reformy finančního sektoru, ke které zatím nedošlo, a myslíme si, že nyní je dobrý čas postavit jeho novou architekturu,“ uvedl senátor Warner v interview na televizi Bloomberg.

Celkové závazky hypotečních agentur (v miliardách dolarů)
Agentura 2008 2009 2010 2011 2012
Freddie Mac 882 837 2262 2147 1981
Fannie Mae 928 884 3224 3216 3215
Celkem 1810 1721 5486 5363 5196

Pramen: výroční zprávy agentur

Jaret Seiberg, analytik Guggenheim Securities, uvedl, že návrh zákona by mohl těžit ze svého načasování. „Jde o nelehký legislativní boj, ale to okno je nyní otevřené více než kdykoliv od počátku finanční krize,“ řekl Seiberg Bloombergu. „Zdá se, že na obou stranách politického spektra nyní roste chuť s tím něco udělat,“ dodal Seiberg.

Frank Keating, šéf Americké bankéřské asociace, k návrhu zákona uvedl, že jde o první pozitivní krok na dlouhé cestě směrem k vytvoření udržitelné, racionální a limitované role federální vlády v podpoře a regulaci hypotečního trhu.

Fannie a Freddie
Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) byla založena za Velké deprese v rámci programu New Deal v roce 1938. Smyslem jejího založení byla podpora druhotného trhu s hypotékami ve Spojených státech. Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) vznikla v roce 1970 za stejným účelem. V obou případech šlo od začátku o vládou sponzorované agentury, ačkoli byly veřejně obchodované (Fannie Mae od roku 1968). Po zhroucení amerického trhu s bydlením byla na obě agentury 6. září 2008 uvalena nucná správa FHFA (Federal Housing Finance Agency).