Apple Pay míří do Evropy přes Velkou Británii, Česko může být další

nové iPhony 6

nové iPhony 6 Zdroj: CTK

Americký gigant Apple vstoupí se službou Apple Pay do Evropy letos v červenci. Jako první trh, na němž nabídne možnost bezkontaktního placení prostřednictvím zařízení iPhone či Apple Watch, si firma zvolila Velkou Británii. Společně s Apple bude na službě spolupracovat asociace Visa Europe, podle jejíchž manažerů má Česko velkou šanci být v další vlně rozšíření služby Evropou: patří totiž mezi přední země co se týče rychlosti, kvality i kvantity rozvoje platebních řešení, stejně jako Británie.

„Bezkontaktní platby již nyní každodenně využívají miliony držitelů Visa karet - díky jednoduchosti a pohodlnosti služby Apple Pay se mobilní platby stanou jednou z hlavních platebních metod,“ predikuje výkonný ředitel pro mobilní technologie asociace Visa Europe Jeremy Nicholds.

Službu Apple Pay lze využít k bezkontaktní platbě všude tam, kde jsou akceptovány bezkontaktní platby Visa. V rámci Evropy je momentálně k dispozici více než 2.6 milionu bezkontaktních Visa terminálů. Až 400 tisíc z nich se nachází ve Velké Británii, a to konkrétně v 250 tisících tamních obchodních centrech.

Česko na řadě?

Start služby Apple Pay ve Velké Británii podle Visy výrazně přibližuje možnost pro spuštění této služby i v Česku a na Slovensku. Obě země totiž dlouhodobě patří k nejprogresivnějším zemím při přijímaní nových inovativních platebních produktů.

„Slovensko spustilo jako druhá země v Evropě komerčně cloudové mobilní bezkontaktní platby NFC HCE. Brzy jej budou následovat i české banky, které umožní svým zákazníkům jednoduché a bezpečné placení telefonem na všech bezkontaktních terminálech,“ uvedl David Brendl, manažer inovací Visa Europe.

Služby jako Apple Pay podle Brendla svou jednoduchostí a zákaznickou pohodlností významně pomohou osvojení mobilních plateb zákazníky a zajistí, že se mobilní platby brzy stanou preferovaným způsobem platby. V Česku jde zatím platit bezkontaktně mobilním telefonem pouze v případě, že klientova banka spolupracuje s operátorem, prostřednictvím jehož služeb je na SIM kartě v podporovaném typu telefonu uložen bezpečnostní prvek zajišťující autorizaci platby.

Služba Apple Pay je na bezkontaktní bázi kompatibilní s mobilními zařízeními iPhone6, iPhone 6 Plus a Apple Watch.