Arbitr dal od poplatků za hypotéky ruce pryč

Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů Zdroj: Shutterstock.com

Desítky klientů bank, kteří žádali kancelář finančního arbitra, aby jim přiznal vrácení poplatků za vedení hypoték, mají smůlu. Arbitr se těmito spory zabývat nebude. Podle informací E15 v těchto dnech do bank rozesílá desítky usnesení ve zmíněných sporech, jimiž řízení klienta proti bance zastavuje.

Arbitr postup zdůvodnil tím, že do jeho působnosti nespadají spory ze spotřebitelských úvěrů vyšších než 800 tisíc korun, navíc úvěr na výstavbu nemovitosti prý není spotřebitelským úvěrem.

Bankéři takové rozhodnutí očekávali. „Je to vskutku jen rozhodnutí o tom, že hypotéky řešit nemůže, ale jistý význam to má - před těmito kauzami arbitr zastával názor, a také tak rozhodoval, že hypotéky spadají do jeho kompetence,“ poznamenal zdroj z banky, který nechtěl být jmenován.

Pokud by artbitr žadatelům vyhověl, znamenalo by to pro ně rychlou cestu k navrácení peněz. Takto je jedinou variantou mnohem zdlouhavější soudní řízení.

Například obdržela tento týden podle informací z médií tři platební příkazy od soudu o zaplacení poplatků za úvěr. Ani toto rozhodnutí nejde k podstatě sporu o bankovní poplatky – soud jej vydává automaticky. Spořitelna se proti platebním příkazům odvolala, o věci tedy bude rozhodovat soud.

Největší platforma, která sbírá stížnosti klientů bank proti zaplaceným poplatkům, BSP Lawyer podle deníku Insider z tohoto týdne posbírala přes 50 tisíc zplnomocnění. Nejprve chce banky oslovit, aby poplatky plus částku 1500 korun za klienta vrátily v předsoudním řízení. Banky podle informací E15 v této věci nebudou postupovat jednotně. Kvůli údajnému nesouhlasu antimonopolního úřadu ani jednotný postup mít nemohou.

BSP Lawyer vyzývá klienty bank, aby plné moci podepsali do konce března. Odhaduje se, že lidé by po bankách mohli vymáhat zhruba tři čtvrtě miliardy korun na zaplacených poplatcích za vedení účtů pro hypoteční a spotřebitelské úvěry.

Kdyby banky všechny vymáhané peníze vracely, advokáti zastupující klienty by mohli inkasovat přes 75 milionů korun.
Právní zástupci v žalobách viní banky z „neoprávněného obohacení“. České iniciativy se opírají o verdikt německého soudu, který uvedl, že banka nemá právo účtovat poplatek za vedení účtu, protože ten je jen technickým účtem a klientovi nic nepřináší. Dá se očekávat, že banky náklady na administraci technických účtů přenesou do úrokové sazby úvěrů.

Například u hypotečních úvěrů vycházejí totiž kvůli současnému nízkoúrokovému prostředí nízké marže. Bankéři však o připravovaném postupu oficiálně mluvit nechtějí.

Rozhovor: Získat od banky zpět poplatek za vedení úvěru jde

Hypoteční kachna