Arca Investments na sebe podala insolvenční návrh, žádá soud o povolení reorganizace

Rastislav Velič, Arca Capital

Rastislav Velič, Arca Capital Zdroj: Michael Tomeš

Další společnost ze skupiny Arca Capital míří do insolvence. Společnost Arca Investments na sebe u Městského soudu v Praze podala insolvenční návrh. Zároveň soud požádala o povolení řešit svou situaci reorganizací. Firma tvrdí, že to bude pro věřitele výhodnější než konkurz.

Různé části Arca Capital v Česku a na Slovensku už získaly soudní ochranu před věřiteli. „Současná pandemie a s ní spojené restrikce výrazně zpomalily některé naše projekty a ze dne na den zcela ochromily celou řadu našich do té doby prosperujících firem. Během velmi krátké doby jsme se tak vlivem okolností, které jsme nemohli jakkoli ovlivnit, dostali do situace, kterou lze řešit jen reorganizací,“ vysvětlil postup skupiny Arca Capital její většinový akcionář Rastislav Velič.

Reorganizace je podle něj nejlepším řešením především pro naše nezajištěné věřitele. Ti díky ní získají zpět nejméně polovinu hodnoty svých pohledávek, tvrdí Velič. „Věřím, že to ve finále bude ještě více,“ dodal.

V případě povolení reorganizace bude mít společnost Arca Investments 120 dní na předložení reorganizačního plánu. Ten bude připraven ve spolupráci s poradci Tarpan Partners a advokátní kanceláří Badokh. Reorganizační plán zároveň povede ke vzniku nové, zajisté menší, ale o to zdravější a rychleji rostoucí společnosti, míní Velič. Reorganizaci podporuje také londýnská investiční společnost Blantyre Capital. Ta má skupině zajistit financování.

Arca Investments před několika dny oznámila, že nepřišla o soudní ochranu před věřiteli. Soud na Slovensku odmítl dva návrhy na zrušení její ochrany. Arca minulý čtvrtek po policejní razii v jedné ze svých firem odmítla informace, že se dopouští poškozování svých věřitelů nebo že ze skupiny vyvádí majetek.

Arca Capital je investiční skupina s jádrem byznysu na Slovensku a v Česku. Hlavním akcionářem je Velič. Do roku 2018 byl přední tváří holdingu investor Pavol Krúpa. Ten však aktuálně se svými společnostmi patří mezi nejaktivnější subjekty, které se z Arca Capital snaží vydolovat své pohledávky. Arca naopak Krúpovi předhazuje, že za svého působení společnost poškodil a dlužníkem je on.

Závazky skupiny činí 18,6 miliardy korun. Z toho představují závazky ze směnek více než 15,5 miliardy korun, věřitelé ze směnek v Česku pak 13 miliard korun. Věřitelů je celkem 1889, z toho v Česku více než 80 procent. Zajištěným věřitelem je pouze J&T Banka.