Arca Capital získala financování na realitní a energetické projekty od skupiny J&T

Skupina Arca Capital v čele s Rastislavem Veličem získala financování na vybrané projekty z realit a energetiky od skupiny J&T.

Skupina Arca Capital v čele s Rastislavem Veličem získala financování na vybrané projekty z realit a energetiky od skupiny J&T. Zdroj: Michael Tomeš

Pavol Krúpa je s bývalými partnery z Arca Capital ve válečném stavu.
Rastislav Velič bojuje o záchranu Arca Capital.
3
Fotogalerie

Skupina Arca Capital bojující o přežití kvůli vysokým dluhům dostala na část svých projektů finanční injekci od skupiny J&T. Stále přitom jedná o záchranném plánu s londýnskou firmou Blantyre.

„Po detailní analýze skupina J&T Finance Group poskytla vybraným funkčním projektům skupiny Arca Investments financování. Jde především o projekty z oblasti nemovitostí a energetiky, které jsou podinvestované a s ohledem na dění kolem skupiny Arca mají velmi obtížný přístup k financím. Cílem poskytnutého financování je stabilizace, finalizace či rozvoj těchto projektů. Zmírní se tak riziko insolvence dotčených společností a výprodeje jejich aktiv pod tlakem,“ sdělila mluvčí J&T Banky Monika Veselá. 

„Bavíme se o desítkách milionů eur,“ dodala k financování mediální zástupkyně Arca Capital Terézia Barčíková. 

V energetice má Arca hlavně elektrárny na biomasu a teplárny v jednom ve slovenském Bardejove a Topoľčanoch. V realitách chystá bytové projekty v Bratislavě. V Praze plánuje skupina přestavbu paláců Bellevue a v ulici Thunovská v historickém centru Prahy. Jakých konkrétních projektů se úvěr od J&T týká, strany nesdělily. 

Arca Investments, mateřská firma koncernu Arca Capital, jen na Slovensku v režimu ochrany před věřiteli. V tuzemsku se čeká na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, zda se úpadek firmy bude řešit v České republice nebo u slovenských sousedů. Celkové dluhy Arca Capital se šplhají k jedné miliardě eur, tedy 26,3 miliardy korun. Krátkodobé směnky skupiny nakoupila řada bytových a spotřebních družstev. Kolem 100 milionů korun vložilo do koncernu olomoucké arcibiskupství, uvedl server Seznam Zprávy

Současně je Arca Capital v čele s většinovým akcionářem Rastislavem Veličem v ostrém konfliktu s bývalým partnerem skupiny Pavlem Krúpou. Obě strany si vůči sobě uplatňují pohledávky a odpovědnost za škody. Po trestních oznámeních Krúpy zasahovala v bratislavských kancelářích koncernu policie. 

Arca tvrdí, že se jí navzdory tlakům daří stabilizovat své projekty. Kromě peněz od J&T zmínila skupina financování od Slovenské spořitelny pro pracovní agentury Manuvia. 

V říjnu Arca Capital oznámila, že pomoc holdingu poskytne londýnská investiční firma Blantyre Capital zaměřená na financování společností v problémech. Definitivní dohoda ale stále ještě není hotová .

 „Bavíme se o strategické spolupráci, ale také o ´záchranném kapitálu´v rámci plánu na uspokojení věřitelů. Jsme přesvědčení o tom, že druhá část bude dokončená do Vánoc,“ uvedla mluvčí Arca Capital. Financování od J&T podle Barčíkové partnerství s Blantyre Capital neovlivňuje.