Arcibiskup Welby chce učit bankéře modlení

Prevence. Rozvojem spirituality bankéřů zabráníme krizím, říká arcibiskup Justin Welby

Prevence. Rozvojem spirituality bankéřů zabráníme krizím, říká arcibiskup Justin Welby Zdroj: CTK

Nejvyšší představený anglikánské církve, arcibiskup canterburský Justin Welby (na snímku), apeluje na mladé bankéře, aby se na čas vzdali kariéry a přidali se k pseudoklášterní komunitě, kde se před vstupem do londýnské City naučí etice. Během jednoho roku života ve zbožné komunitě by se budoucí bankéři modlili a pomáhali chudým.

Je otázkou, jaké odezvy se arcibiskupově výzvě mezi mladíky posedlými penězi dostane. Welby je ale přesvědčen, že vrozená ctižádost bankéřů je přiměje k dočasnému životu v klášteře. Program cílí na pracovníky finančního sektoru ve věku mezi 20 a 35 lety, pro které již v paláci Lamberth na jihovýchodě vnitřního Londýna Welby připravil meditační a vzdělávací prostory. Bankéři-mniši by tam pravděpodobně nežili, pouze do kláštera každý den docházeli.

Očekávání arcibiskupa jdou ale ještě dál. Welby je přesvědčen, že taková převýchova povede ke kultivaci celého finančního sektoru. „Povede to ke stabilnějšímu, férovějšímu bankovnictví s bankéři, kterým mohou lidé důvěřovat,“ nechal se slyšet osmapadesátiletý církevní hodnostář a dodal, že by to mohlo zabránit i další finanční krizi.

V rozhovoru pro Financial Times Welby upozornil, že pokud se něco nezmění, čekají bankovnictví další problémy. Podle něj může bankovní sektor znovu získat důvěru veřejnosti jen tak, že se mladí bankéři budou učit o Bohu, etice a chudých.

Mark Mobius: Bankéři euro zneužili