Ať zaplatí špatné švýcarské hypotéky banky, navrhuje polský prezident

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda Zdroj: ctk/ap

Polský prezident Andrzej Duda dnes předložil návrh zákona, který by umožnil převést hypotéky ve švýcarských francích na zloté při výhodnějším kurzu pro dlužníky, než jaký platí dnes. Zatím není známo, kolik by tento návrh stál polské banky, uvedl zástupce sdružení hypotečních dlužníků Maciej Pawlicki. Před říjnovými parlamentními volbami už podobný zákon schválil Sejm, horní komora parlamentu jej ale kvůli sporným otázkám do voleb neprojednala.

„Návrh zákona zahrnuje komplikovaný algoritmus výpočtu spravedlivého kurzu,“ citovala Pawlického agentura Reuters. Podle něj by z algoritmu měl vzejít takový kurz, který nebude zvýhodňovat dlužníky v cizích měnách proti dlužníkům ve zlotých.

Náklady pro banky by měl vypočítat úřad pro regulaci finančního sektoru. List Rzeczpospolita dnes uvedl, že Dudův mechanismus výpočtu kurzu nezasáhne banky tak, jak se trh obával. Státní činitelé uvedli, že návrh zákona nebude mít žádný dopad na státní rozpočet.

Duda před loňskými prezidentskými volbami slíbil prosadit převod půjček při kurzu z doby pořízení úvěru. To by banky stálo 35 miliard zlotých (215 miliard korun), což by byl zhruba dvojnásobek jejich úhrnného zisku za rok 2014.

Návrh zákona, který v srpnu schválil Sejm, by banky stál až 19 miliard zlotých. Původní návrh tehdejší vlády Občanské platformy by stál banky asi 9,5 miliardy zlotých, před volbami ale poslanci prosadili dodatek, který by tyto náklady výrazně zvýšil. V říjnových volbách drtivě zvítězila konzervativní strana Právo a spravedlnost, z níž vzešel i Duda.

Polsko, podobně jako v minulých letech Maďarsko a některé další postkomunistické země, se potýká s politicky citlivým problémem devizových hypoték, zejména ve švýcarských francích; ty si lidé ke konci minulého desetiletí hromadně brali díky jejich mimořádně nízkým úrokům v porovnání s vysokými domácími úroky. Poláci si ve švýcarské měně půjčili na hypotéky asi 144 miliard zlotých.

Kurz švýcarského franku vůči zlotémuZdroj: Euroinvestor.com

Polský ministr financí Pawel Szalamacha označil prezidentův návrh zákona za přijatelný. „Navrhovaná řešení by mohla být přijatelná, vyžadují ale další práci na základě podrobných údajů od úřadu pro dohled nad finančním trhem,“ uvedlo ministerstvo financí.

Prezidentská kancelář později sdělila, že Dudův návrh předpokládá rozložení nákladů plynoucích z převodu úvěrů pro banky na řadu let. Návrh rovněž počítá s omezeným obdobím, během nějž budou dlužníci moci žádat o převod hypotéky.
Švýcarská měna od té doby zpevnila vůči zlotému takřka na dvojnásobek. Dlužníci tak nyní musejí splácet ve zlotých sumu, která často vysoce překračuje skutečnou tržní hodnotu jejich nemovitostí.

Půjčky ve švýcarských francích má zhruba půl milionů Poláků a šéf polské centrální banky Marek Belka tento problém loni v červnu označil za „časovanou bombu“. Maďarsko jej v minulých letech vyřešilo nuceným převodem devizových hypoték na forinty a banky musely kvůli tomu odepsat značné ztráty.