Babiš chce omezit státní spořící dluhopisy. Sníží i jejich úrok

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Spořící státní dluhopisy už nebudou tak výhodné, ministerstvo financí jich vydá méně než dřív a navíc zřejmě vynesou na úrocích méně peněz. Uvedl to deník Dnes s odvoláním na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Proti předchozím sériím emisí dojde k redukci prodané jmenovité hodnoty a s velkou pravděpodobností i k redukci výnosů,“ řekl deníku ministr. O předchozí emise státních spořících dluhopisů, s nimiž začal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), byl mezi lidmi velký zájem. Prodej nových se chystá na květen. Ministerstvo čelilo podle deníku v minulosti kritice, že si stát půjčuje od občanů příliš draho a že na kapitálovém trhu by mu velcí investoři poskytli peníze levněji.

Zatím naposledy si lidé mohli dluhopisy pořídit koncem loňského roku ve vánoční emisi. Tehdy objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za téměř 21,3 miliardy korun. Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta. O ten také byl podle ministerstva největší zájem, prodalo se jej za téměř 11 miliard korun.

Dále ministerstvo financí loni v listopadu a prosinci nabízelo pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj ministerstvo zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Stát si může půjčit levně i jinde

„Že tempo vydávání zpomalí, mě netrápí. Co se týká výnosu, předpokládám, že ministerstvo ho nastaví tak, aby byl srovnatelný s konkurencí bankovních produktů,“ reagoval exministr financí Miroslav Kalousek pro deník Dnes.

Úroky z termínovaných vkladů se kvůli intervencím České národní banky pohybují nízko. Z toho důvodu by stát měl nabídnout sazbu mírně nad dvěma procenty ročně, aby střadatele nalákal, jak tvrdí Aleš Tůma z Partners.

Není ovšem vůbec jisté, jestli ministerstvo financí bude vydávat dvě emise „maloobchodních“ dluhopisů pro občany ročně jako v minulých letech, nebo jen jednu. Stát si totiž dovede půjčit velmi levně na kapitálovém, „velkoobchodním“ trhu. Například při březnové aukci prodal dluhy za osm miliard korun se čtyřletou splatností za úrok jen 0,84­ procenta ročně.

Češi chtějí „své jisté“ a nejsou ochotní v oblasti investic riskovat