Bakalova firma RPG Byty vydá dluhopisy za 10 miliard

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: profimedia.cz

Společnost RPG Byty, kterou spoluvlastní Zdeněk Bakala, nabídle dluhopisy za 400 milionů eur (10 miliard korun) se splatností v roce 2020. Firma v Moravskoslezském krají pronajímá 44 tisíc bytů bývalé OKD.

„Procedura má právní zásady, my jsme v tuto chvíli oprávněni vydat pouze tuto informaci, ale jakékoliv bližší informace v této fázi nesmíme a nemůžeme ani ze zákona poskytovat,“ uvedl mluvčí firmy Petr Handl.

Banky, spořitelny a jiné úvěrové instituce vydávají seniorní dluhopisy s pevným nebo pohyblivým výnosem pro účely financování svých úvěrových obchodů. Splatnost dluhopisů je většinou střednědobá až dlouhodobá. Dividenda je vyplácena převážně jednou ročně.

RPG Byty je největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. Byty získala od své mateřské firmy RPG Industries spoluvlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se firma zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což neudělala. Naposledy v únoru vyzvali nájemníci vlastníky, aby jednali o odkoupení bytů. Společnost RPG Byty podle nich fond nespravuje dobře. Přibývá prázdných bytů a mnohé další chátrají.

Dluhopisy za 1,5 miliardy korun na začátku dubna vydala také investiční a developerská společnost Czech Property Investments (CPI) podnikatele Radovana Vítka. Další emisi plánuje CPI uskutečnit do konce měsíce.