Bank of America rozprodává aktiva

Bank of America

Bank of America

Největší americká banka Bank of America exkluzivně vyjednává o odprodeji balíku realitních investic banky Merrill Lynch, kterou Bank of America v roce 2009 koupila. Bank of America se nyní snaží o vyčištění finanční rozvahy a posílení kapitálové přiměřenosti. Za realitní aktiva by měla investiční společnosti Blackstone zaplatit až jednu miliardu dolarů.

Prodej, o kterém jako první informoval deník Financial Times, by zahrnoval nechtěné investice do realitního trhu v Evropě, Spojených státech a Jižní Americe a je součástí širších snah Bank of America zbavit se neklíčových aktiv. Dohoda však ještě není u konce, podle deníku se jednání povedou další týdny a výsledek je nejistý.

Portfolio zahrnuje směsici dluhopisů realitních společností, úvěry na výstavbu a také cenné papíry napříč kontinenty. Na prodej jsou například nevynášející půjčky v Itálii, podíly v logistických centrech ve střední Evropě, obchodní centra v Německu či brazilský developer rezidenčního bydlení. Bank of America je tak jednou z posledních velkých investičních bank, které končí s realitním sektorem. Například banky Citigroup či Credit Suisse se již zbavily většiny realitních aktiv.

Americké banky nyní přeskupují své účetní rozvahy, aby vyhověli požadavkům takzvaného Volckerova zákona, který bankám ukládá, jakým způsobem mohou investovat svůj vlastní kapitál. Banky se také snaží snížit svou expozici vůči private equity investicím, vůči kterým budou muset podle nové regulace Basel III držet více kapitálu.

Šéf Bank of America Brian Moynihan řekl minulý týden investorům, že banka nepotřebovala získat nový kapitál vydáním nových akcií, přestože musí zvýšit svou kapitálovou přiměřenost, která je nižší než u jejích největších konkurentů.Od začátku letošního roku spadly akcie Bank of America o více než 40 procent. Včera se cenné papíry obchodovaly okolo 7,5 dolaru za kus.