Banka Goldman Sachs hlásí nejvyšší zisk za pět let, vzrostl o 40 procent

Centrála Goldman Sachs v New Yorku,

Centrála Goldman Sachs v New Yorku, Zdroj: Goldman Sachs via Wikimedia

Čistý zisk americké investiční banky Goldman Sachs vzrostl v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání o 40 procent na 2,75 miliardy dolarů (zhruba 70 miliard korun) a dosáhl nejvyšší úrovně za pět let. Výsledky, které společnost zveřejnila, výrazně předčily očekávání analytiků. Dařilo se také další americké bance Citigroup, která zvýšila zisk v prvním čtvrtletí meziročně o 16 procent na 4,82 miliardy dolarů (123,5 miliardy korun).

Zisk přepočtený na jednu akcii dosáhl 5,94 dolaru v případě Goldman Sachs. Analytici dotázaní agenturou Thomson Reuters odhadovali tento ukazatel jen na 4,26 dolaru. Celkové příjmy banky se zvýšily o 14 procent na 10,6 miliardy dolaru.

Výsledky se zlepšily ve všech oblastech aktivity a zejména silný byl vzestup na poli obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami. Goldman Sachs se nyní výrazněji zaměřuje na tuto oblast obchodování, kterou některé jiné banky opouštějí, a slibuje si od toho získat v těchto segmentech silnější pozice.

Příjmy z obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami se za čtvrtletí zvýšily o deset procent na 3,1 miliardy dolarů. Goldman Sachs se loni stala z hlediska příjmů největší bankou na trhu komodit.

Příjmy banky z aktivit v investičním bankovnictví posílily o sedm procent na 1,91 miliardy dolarů. Dosáhly tak nejvyšší úrovně od roku 2007.

Zisk Citigroup vzrostl díky nižším nákladům o 16 procent

Americká banka Citigroup zvýšila zisk v prvním čtvrtletí meziročně na 4,82 miliardy dolarů (123,5 miliardy korun), oznámila firma, které k vyššímu zisku napomohly nižší náklady na restrukturalizaci a právní spory.

Citi, která je třetí největší bankou ve Spojených státech podle aktiv, snižovala náklady a zjednodušovala svou strukturu poté, co loni oznámila, že ukončí činnost v oblasti drobného bankovnictví na více než deseti dalších světových trzích včetně České republiky. Bankovní skupina kromě toho zeštíhlovala svou americkou větev a prodávala některé méně důležité aktivity.

Příjem banky se v prvních třech měsících tohoto roku snížil o 2,3 procenta na 19,74 miliardy dolarů. Náklady na soudní spory a restrukturalizaci klesly na 403 milionů dolarů z 1,16 miliardy dolarů před rokem.

Citigroup a další velké banky na Wall Street se v uplynulých kvartálech potýkaly s vysokými náklady na právní spory, které souvisely se spornými transakcemi s hypotékami a obchodními skandály po skončení finanční krize.