Bankou roku je Komerční banka, v desetiletí vládne Spořitelna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Vítězem letošního ročníku ankety Banka roku se stala Komerční banka. Na druhém místě skončila Česká spořitelna, ta si ale díky vítězstvím v minulých letech odnesla titul Banka desetiletí. Nejlepší pojišťovnou roku se po několikaleté přestávce stala Česká pojišťovna.

Třetí za dvěma jmenovanými skončila s již větším odstupem UniCredit Bank. Vítězství Komerční banky není nijak překvapivé, ústav se o titul s Českou spořitelnou přetahuje od vzniku ankety. Výjimkou by rok 2008, kdy vyhrála Raiffeisenbank.

V anketě Nejdůvěryhodnější banka roku, o jejímž výsledku rozhoduje průzkum veřejného mínění, si vítězové Banky roku pořadí prohodili. „Češi prostě České spořitelně věří nejvíce, to je dlouhodobě přetrvávající fenomén,“ řekl k výsledkům Petr Stuchlík, ředitel společnosti Fincentrum, která anketu pořádá.

Největší skok v kvalitě služeb podle poroty zaznamenala Fio banka. Jak upozorňuje partnerka české pobočky poradenské společnosti Ernst & Young Magdalena Souček, do hodnocení v této kategorii se letos promítla i dluhová krize. „Letos by měla navíc (vítězná banka) ukázat, že je schopna řídit efektivně své náklady, zaměřit se cíleně na své klíčové strategické aktivity a přečkat tak co nejlépe horší časy.“

Banka roku:

2011 2010 2009 2008
1. Komerční banka Česká spořitelna Česká spořitelna Raiffeisenbank
2. Česká spořitelna Komerční banka Komerční banka Česká spořitelna
3. UniCredit Bank Raiffeisenbank Raiffeisenbank Komerční banka

Do popředí se tlačí i další nováčci na trhu, Equa, Zuno a Air banka. Podle Stuchlíka ale tyto ústavy nemohly být zahrnuty do celkového hodnocení, protože na trh buď vstoupily v průběhu roku, nebo nabízejí omezené množství produktů, či ještě nezačaly své služby nabízet klientům.

Titul banka bez bariér získala ČSOB. „Tato banka nejlépe splňovala hodnocená kritéria, mezi kterými se braly na zřetel zejména minimální architektonické bariéry a přístup banky ke klientům se zdravotním handicapem,“ vysvětlil Stuchlík.

Pojišťovna roku:

2011 2010 2009 2008
1. Česká pojišťovna Kooperativa pojišťovna Kooperativa pojišťovna Kooperativa pojišťovna
2. Kooperativa pojišťovna Česká pojišťovna Česká pojišťovna Česká pojišťovna
3. Allianz pojišťovna Allianz pojišťovna Allianz pojišťovna Allianz pojišťovna

Novou kategorii Privátní banka roku opanovala J&T Banka před ČSOB a UniCredit Bank. O vítězi rozhodlo 330 nejbohatších Čechů a Slováků.

Kromě bank a pojišťoven ocenili bankéři v porotě také své kolegy. Bankéřem roku se stal pavel Kysilka z České spořitelny, pojišťovákem roku Jakub Strnad z Allianz pojišťovny. Vybrány byly i nejlepší bankovní produkty. Hypotéku roku ovládla UniCredit bank, jejíž Převratná hypotéka nabízí výměnou za přenos části rizika na klienta nejnižší sazby za trhu. Mezi nejlepšími účty vládnou ty, které nabízí nízké provozní náklady. Letos stejně jako v minulých letech vyhrálo eKonto od Raiffeisenbank.

Nejdynamičtější banka roku:

2011 2010 2009 2008
1. Fio banka Raiffeisenbank Raiffeisenbank mBank
2. UniCredit Bank UniCredit Bank GE Money Bank Raiffeisenbank
3. Raiffeisenbank Komerční banka Česká spořitelna LBBW Bank CZ