Bankovnictví v regionu má dál růst rychleji než průměr EU

kreditní karty

kreditní karty

Růst bankovního sektoru ve střední a východní Evropě bude i přes dopady evropské dluhové krize dál nad průměrem Evropské unie. Vyplývá to ze studie skupiny UniCredit. "Tento region v roce 2011 silně přispíval k toku výnosů mezinárodních bankovních skupin a rozhodně zůstane klíčovým tahounem jejich růstu, jelikož hospodářská výkonnost regionu bude zřejmě dál větší, než bude na trzích jejich mateřských firem," uvedl ředitel divize střední a východní Evropy UniCredit Bank Gianni Franco Papa.

Letošní rok ovšem zůstane podle studie pro banky ve střední a východní Evropě kvůli evropské dluhové krizi velmi náročný, banky by ovšem měly snahu o omezení poskytování úvěrů zvládnout.

Studie zároveň upozorňuje na to, že i když celkový objem úvěrů v regionu střední a východní Evropy loni stoupl meziročně o devět procent na 1,5 bilionu eur, udržel se poměr úvěrů k HDP zhruba na 49 procentech. V zemích eurozóny je tento poměr 120 procent. „Tržní potenciál existuje, zejména pokud jde o firemní úvěry a financování hypoték, což ovšem nelze říci o spotřebitelském úvěrování,“ uvádí studie.

Na země regionu střední a východní Evropy by měly mít pouze omezený dopad i kroky západoevropských bank v souvislosti s požadavkem EU dodržet ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 na devíti procentech.

„Ekonomové ve střednědobém horizontu nevylučují, že méně příznivé makroekonomické prostředí a nepolevující regulatorní tlak mohou přimět některé západoevropské banky, aby ve svých dceřiných bankách v regionu zavedly vyváženější a soběstačnější obchodní modely,“ uvádí studie.