Banky chtějí řídit africký byznys přímo na místě

Standard Chartered

Standard Chartered Zdroj: profimedia.cz

Britská banka Standard Chartered přesouvá řízení svého afrického byznysu z Dubaje do jihoafrického Johannesburgu. Chce tak lépe využít růstového potenciálu černého kontinentu.

Makléře banky pokrývající Afriku stěhování teprve čeká, zaměstnanci oddělení private equity, transakčního bankovnictví a projektového financování v největším městě Jihoafrické republiky již jsou. Agentuře Bloomberg to řekla mluvčí Standard Chartered Vicki Robinsonová.

Konkurenční Barclays, která v Jižní Africe vlastní finanční skupinu Absa, centrálu pro své africké operace přesunula z Dubaje do Johannesburgu již v roce 2011. Odůvodnila to tím, že si přeje, aby řízení pro africký byznys těsněji kooperovala s dceřinou bankou Absa. Barclays a Absa v současné době integrují byznys kvůli zvýšení efektivity a zisků na kontinentu, kde zatím většina z miliardy obyvatel nemá ani bankovní účet.

Bankovní byznys v Africe rychle roste. Na loňských výnosech Standard Chartered se africké země podílely osmi procenty, tedy 1,59 miliardy dolarů, když rostly meziročně o 15 procent. Byznys banky v deseti afrických zemích rostl o více než deset procent ročně, Keňa dokonce o 34 procent a Jihoafrická republika o 28 procent.

Londýnská banka, která operuje v 16 afrických zemích, plánuje na kontinentu během dalších tří let investice ve výši sto milionů dolarů, chce otevřít 110 poboček a přijmout téměř tisícovku nových zaměstnanců pro své retailové bankovnictví. Bloombergu to potvrdila Robinsonová.

Banka loni v říjnu uvedla, že během příštích pěti let plánuje zdvojnásobit své příjmy z Afriky. Britská banka, která zatím generuje nejvyšší výnosy v Asii, v posledních letech expanduje v rychle rostoucích oblastech. Především v Číně, Indii a Africe.