Banky poskytly v květnu nejvíce hypoték od června 2008

Reality

Reality Zdroj: E15

Tuzemské banky poskytly v květnu 6741 hypotečních úvěrů na bydlení, což je nejvíce poskytnutých hypotečních úvěrů za poslední tři roky. Nových hypoték bylo sjednáno víc naposledy v červnu 2008. Vyplývá to z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na fixace. Jeho hodnota v květnu mírně klesla na 4,24 procenta.

„Mírný pokles sazeb byl rovnoměrně rozdělen mezi vliv změny sazeb a změnu struktury fixací. Z hlediska změny sazeb byl pokles podpořen snížením variabilních sazeb, tříletých fixací a ostatních sazeb, opačně však působil růst sazeb pětiletých fixací,“ uvedl analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

V květnu měly podle údajů úspěch hypotéky s variabilním úročením. Počet těchto poskytnutých úvěrů stoupl téměř o třetinu a úroková sazba klesla z 3,291 procenta na 2,956 procenta, uvedl server Hypoindex.cz.

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Vývoj úrokových sazeb hypotékVývoj úrokových sazeb hypoték

„Z hlediska změny struktury fixací ve prospěch poklesu sazeb působila zejména změna váhy variabilních sazeb na objemu hypoték, kdy poprvé v tomto roce překročily pětiprocentní podíl,“ uvedl Rajdl. U variabilních sazeb jde podle něj o důsledek snahy nalákat klienty na sazbu pod tři procenta.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů.