Banky přitápějí pod hypotečním kotlem. Úroky opět míří dolů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V bankách minulý týden proběhlo další kolo snižování úroků na hypotečních úvěrech. Equa Bank schváleným žadatelům zaručuje sazbu necelá dvě procenta při refinancování starého úvěru a 2,09 procenta při čerpání nové hypotéky s fixací na tři nebo pět let.

„Nízké sazby ocení především ti, kteří si pořídili hypotéky v letech 2010 a 2012, kdy se průměrné úrokové sazby pohybovaly od 3,6 do pěti procent,“ říká Ondřej Hák, ředitel oddělení úvěrových produktů Equa bank.

UniCredit se zase vydává do nepříliš probádaných vod. Snížením sazeb na desetiletých fixacích se snaží klienty nalákat na zafixování úrokové sazby na deset let. V době, kdy klienti přesouvají hypotéky z jedné banky do druhé, je to možnost, jak si je co nejdéle uvázat. V době fixace se hypoteční úvěr nedá bez vysokých sankcí refinancovat u jiného bankovního domu.
Desetileté fixace dosud nebyly obvyklé, často proto, že vycházely příliš drahé. To se může změnit, když UniCredit snižuje úročení až na 2,84 procenta.

Ukazatel Fincentrum Hypoindex sledující průměrnou úroveň úrokových sazeb spadl v srpnu na historické minimum 2,65 procenta. Zájem o hypotéky pozvolna upadá, boj o každého klienta se tak ještě zostří. V srpnu banky poskytly hypoteční úvěry za 11,2 miliardy korun, ve stejném měsíci loňského roku to bylo 12,4 miliardy korun.