Banky vydělávají na poplatcích stále méně, výnosy se tenčí o stovky milionů

Pobočka ČSOB v pražských Holešovicích

Pobočka ČSOB v pražských Holešovicích Zdroj: Stepan Bruner, E15

ČSOB
Výběr z bankomatu
Bankomat České spořitelny
Česká spořitelna, bankomat
Komerční banka
9
Fotogalerie

Výpadky jdou na vrub slábnoucím ziskům z platebního styku i z prodeje investičních služeb.

Českým bankovním obrům dál chátrá poplatkový byznys a tlačí na jejich zisky. Bezmála o tři sta milionů korun méně loni klientům srazila Komerční banka, o téměř 180 milionů si pohoršila i ČSOB. Největší tuzemský hráč, Česká spořitelna, pak jen od loňského ledna do září přišla o 630 milionů korun, tedy téměř o desetinu příjmů z roku 2015. „Trend klesajících výnosů z poplatků a provizí loni zesílil,“ tvrdí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Banky žehrají na propad příjmů z platebního styku, z prodeje investičních služeb, ale i na rostoucí náklady na prodej produktů. Na další smolný rok poplatkového byznysu poukázaly včerejší výsledky dvou ze tří největších bank za loňský rok.

Výdělky ČSOB loni vzrostly o osm procent na 15,1 miliardy, obdobně i Komerční banka zvýšila zisk o více než sedm procent na 14,07 miliard. Růst zisku však u obou bank pocházel především z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe, bez kterého by ČSOB stoupl zisk o procento a Komerční bance dokonce klesl.

„Banky v konkurenčním boji snížily poplatky až k nule. Na druhou stranu zavedly či zvýšily poplatky za úkony spojené s vymáhacími dopisy nebo s poplatkem za potvrzení o splacení úvěru,“ připomíná snahy bank manažerka bankovních služeb Partners Dagmar Prajzlerová.

Tuzemský bankovní sektor inkasoval za první tři čtvrtletí loňského roku z byznysu s poplatky celkem 24,2 miliardy korun, ke třetímu čtvrtletí 2015 to ještě podle dat ČNB bylo o necelé dvě miliardy více. Za celý loňský rok přitom české banky vydělaly podle předběžných informací centrální banky v minulém roce rekordních 74,5 miliardy korun. Za příznivá čísla finančníci vděčili nejen prodeji podílů ve Vise, ale také půjčkovému boomu a lepší kondici dlužníků.

Jak si vedly matky českých bank

Raiffeisen Bank International

Mateřská společnost české Raiffeisenbank vydělala loni 463 milionů eur, tedy o 22 procent více než v roce 2015. K růstu zisku přispěla lepší platební kázeň dlužníků.

UniCredit

Největší italská bankovní skupina UniCredit loni prodělala 11,8 miliardy eur. Ztrátu způsobily mimořádné odpisy špatných úvěrů.

Société Générale

Dvojka na francouzském trhu a matka domácí Komerční banky loni zvýšila zisk o 15 procent na 4,1 miliardy eur. Banka těžila z menšího objemu ztrátových úvěrů i lepšího byznysu v Rusku a v Africe.

KBC

Mateřská banka ČSOB loni vydělala 2,43 miliardy eur, tedy zhruba o osm procent méně než v roce 2015. Důvodem byly mimořádné náklady skupiny, bez nichž by loňský byznys banky narostl