Internet čeká invaze robotů. Mají být bezpečnějšími investičními poradci než lidé

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Počítač, klávesnice, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Partnerem a poradcem pro investory může být propříště v případě největších českých bank bezpohlavní robot. Automatizaci investičního poradenství chystá přinejmenším do roka trio dominantních hráčů na tuzemském bankovním trhu. Banky k tomu podle pozorovatelů vede snaha ušetřit i přísnější regulace poradenského servisu. Domnívají se, že roboty nebudou pro bankovní byznys znamenat takové riziko jako lidé.

„Postupně roste počet klientů, kteří jsou orientováni na digitální kanály, a proto pracujeme na řešení pro tento typ klientů,“ uvádí investiční specialista České spořitelny Jaroslav Kropáček. „Část klientů si žádá plně samoobslužnou správu portfolií,“ vysvětluje mluvčí ČSOB Pavla Hávová s tím, že banka zavede robotické investiční poradenství od roku 2018. „Trend sledujeme. Bylo by ale předčasné sdělovat detaily,“ dodává mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Robotické poradenství se má uplatnit při automatické správě portfolií méně náročných klientů obchodujících přes internetové aplikace. Základem virtuálních poradců mají být algoritmy, které se učí zpracováváním uživatelských dat.

„Jedním z hlavních důvodů pro zavádění robotů budou nižší náklady,“ připomíná advokát kanceláře Dentons Filip Michalec. „Výsledkem mohou být nižší poplatky za správu portfolia i časová úspora díky jednoduchému ovlivňování investiční strategie,“ domnívá se expert PwC na digitální technologie Vojtěch Till.

Podle analytiků může být nástup robotů i reakcí na připravované utažení evropské regulace v oblasti investic. Unijní legislativní balík MIFID 2, který má platit od ledna 2018, zpřísňuje pravidla pro přijímání a poskytování pobídek v oblasti investičního poradenství. „Tato přísnější pravidla mohou na základě zvoleného obchodního modelu odpadnout v případě robotického investičního poradenství, protože není přítomen lidský element,“ připomíná Michalec.