Barclays přebírá britskou ING Direct

Barclays

Barclays

Britská banka Barclays přebírá firmu ING Direct UK, britský on-line byznys nizozemské finanční skupiny ING. Nizozemci na celém obchodu navíc prodělají, skončí se ztrátou 320 milionů eur po zdanění.

Převzetí podniku bude zahrnovat převod 1,5 milionu zákazníků a 750 zaměstnanců do Barclays. Rozhodnutí zbavit se britské on-line banky je součástí plánu nizozemské skupiny soustředit se na trhy, kde má ING širší produktovou nabídku. Zákazníci ING Direct UK si u banky uložili celkem 10,9 miliardy liber depozit. Banka nabízela také hypotéky, jejichž hodnota je momentálně oceněna na 5,6 miliardy liber.

Barclays ani ING nezveřejnily cenu obchodu. Nicméně Barclays, která má ve Velké Británii na 15 milionů klientů, kupuje hypotéky s tříprocentní slevou oproti současné valuaci, depozita budou převedena za aktuální hodnotu.

Akvizice on-line banky je prvním rázným krokem nového generální ředitele Barclays Antonyho Jenkinse, který do funkce nastoupil na konci srpna poté, co skandál kolem manipulace s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR vedl k rezignaci jeho předchůdce Boba Diamonda.

Čtěte také:

Skandálem zmítaná Barclays v pololetí zvýšila zisk

Za podvod zlatý padák: exmanažer Barclays si odnáší miliony liber

Co dělat s LIBORem?

Barclays si obchod pochvalovala a uvedla, že převzetí ING Direct UK povede k okamžitému zlepšení sledovaného ukazatele ROE (návratnost vlastního kapitálu) bez vlivu na ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1.

ING, která naznačila možnost prodeje svého britského byznysu letos v srpnu, na svých webových stránkách uvedla, že očekávaná ztráta z prodeje bude vyrovnána uvolněním 330 milionů eur kapitálu rizikově vážených aktiv. Nizozemská skupina tak pokračuje ve své restrukturalizaci. V srpnu prodala svoji kanadskou on-line banku Scotiabank za 2,65 miliardy eur. Loni v červnu postoupila firmu ING Direct USA bance Capital One za 6,3 miliardy eur.