Bártova EMTC zřejmě skončí v konkurzu. Věřitelé se rozumného vyrovnání pohledávek nedočkají

Bártova EMTC zřejmě skončí v konkurzu. Věřitelé se rozumného vyrovnání pohledávek zřejmě nedočkají

Bártova EMTC zřejmě skončí v konkurzu. Věřitelé se rozumného vyrovnání pohledávek zřejmě nedočkají Zdroj: Shutterstock

Jednatel společnosti EMTC Tomáš Bárta nemá nárok na desetiprocentní podíl ve společnosti Bohemia Energy, rozhodl městský soud v Praze.
Dluhopisy, ilustrační foto
Dluhopisy, ilustrační foto
Lákají investice do dluhopisů i vás?
Sídlo EMTC
6
Fotogalerie

Jednatel společnosti EMTC Tomáš Bárta nemá nárok na desetiprocentní podíl ve společnosti Bohemia Energy, rozhodl městský soud v Praze. Dluhopisovým věřitelům firmy EMTC tak podle Elišky Skřivanové z portálu rizikovedluhopisy.cz prakticky zhasla poslední naděje na rozumné vyrovnání jejich pohledávek.

Společnost EMTC Czech dluží svým věřitelům téměř 800 milionů korun. Sám Bárta, její jednatel, pak více než 134 milionů korun. Bárta se navíc osobně zaručil za část upsaných dluhopisů.

Poslední možnou, ačkoli velmi nepravděpodobnou variantou pro věřitele zůstává podle Skřivanové odprodej mobilní aplikace Lipa Learning, jejíž vývoj EMTC financovala. Hodnota softwaru je však spekulativní a nedosahuje výše závazků skupiny EMTC. Bárta i jeho firma tak s největší pravděpodobností skončí v konkurzu, dodala.

Soud vydal rozsudek s odůvodněním, že k platný převod desetiprocentního podílu v Bohemia Energy na Bártu se fakticky neuskutečnil kvůli absenci souhlasu jedné z oprávněných osob. Bárta se sice může odvolat, ale vzhledem k tomu, že je v úpadku, jsou jeho šance na úspěch mizivé, podotkla Skřivanová.

Další osud skupiny EMTC a Bárty je tak nejasný. Soudy zrušily prohlášené moratorium pro nepoctivý záměr EMTC a navíc Bárta u soudu podle Skřivanové přiznal, že v minulosti vybral více než 70 milionů korun v hotovosti a předal je různým lidem, kteří však přijetí peněz popírají.

Bárta i jeho společnost mají aktuálně obstavený majetek z nařízení soudu, který koncem února vydal předběžné opatření. Veškerá oprávnění nakládat se soukromými i firemními účty přešla na insolvenčního správce Jaroslava Brože.