BCG: Výnosy a ziskovost investičních bank budou dál klesat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Výnosy a kapitálová návratnost světových investičních bank budou letos a příští rok dál klesat. Uvedla to dnes konzultační společnost Boston Consulting Group (BCG). Loni bankám výnosy klesly na nejnižší úroveň od roku 2009.

Celkové výnosy investičního bankovnictví letos klesnou o sedm procent na 212 miliard dolarů (5,1 bilionu korun) a proti počátku desetiletí budou nižší už o 22 procent, odhadla BGC.

Příjmy z obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami se loni snížily o osm procent na 107 miliard dolarů, výnosy z primárních úpisů klesly o šest procent, zatímco příjmy z obchodování s akciemi díky zvýšenému kolísání cen stouply o tři procenta na 62 miliard dolarů.

Celkově jsou výnosy investičních bank od finanční krize na konci minulého desetiletí pod tlakem restrukturalizace a transformace celého odvětví, jehož podnikání podkopávají zvýšené regulační požadavky, rostoucí náklady i nepříznivá ekonomická situace. Návratnost vlastního kapitálu investičních bank příští rok podle BCG klesne na 3,4 procenta z loňských 5,7 procenta.

Úhrnný zisk odvětví investičního bankovnictví loni klesl na 60 miliard dolarů z 68 miliard dolarů o rok dříve a z 95 miliard dolarů v roce 2010. Podíl obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami na celkovém zisku odvětví klesl na 44 procent ze 70 procent v roce 2012. Celkové náklady sektoru se za posledních pět let zvýšily o čtyři procenta.