Belgická banka KBC v Česku prosperuje. Zisk zvedla o pětinu, dařilo se i samotné ČSOB

Logo KBC Group.

Logo KBC Group. Zdroj: profimedia.cz

Šéf ČSOB John Arthur Hollows.
Šéf belgické bankovní skupiny KBC Johan Thijs.
Centrála ČSOB Pojišťovny v Pardubicích.
Vlajka s logem KBC Group.
5
Fotogalerie

Belgické finanční skupině KBC, do které patří Československá obchodní banka, loni klesl čistý zisk o tři procenta na 2,49 miliardy eur, tedy na 61,9 miliardy korun. V Česku však podle své výsledkové zprávy vydělala 789 milionů eur, meziročně o pětinu více. Samotná ČSOB vykázala růst zisku o čtvrtinu na 19,7 miliardy korun.

Celoroční zisk KBC překonal odhad analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 2,41 miliardy eur.

Odhady překonal také zisk za čtvrté čtvrtletí, který se meziročně zvýšil na 702 milionů z 621 milionů eur. Zásluhu měl na tom zejména pokračující růst objemu poskytovaných úvěrů a plná konsolidace Českomoravské stavební spořitelny z poloviny loňského roku.

Zisk na akcii v posledním loňském čtvrtletí stoupl na 1,66 z loňských 1,44 eura.

Tuzemské ČSOB čistý zisk loni stoupl o 25 procent na 19,7 miliardy korun. Zisk vzrostl mimo jiné díky vyššímu čistému úrokovému výnosu nebo jednorázovému výnosu 2,1 miliardy korun plynoucímu z přecenění 55procentního podílu ve stavební spořitelně ČMSS v souvislosti s koupí zbylých 45 procent akcií. „Loňský rok se zařadil mezi nejúspěšnější v naší historii. Opírali jsme se o pokračující růst české ekonomiky, zvyšující se kupní sílu domácností a prosperující firmy s chutí investovat,“ uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Skupina KBC působí v Belgii a ve střední a východní Evropě. Zaměstnává 42 tisíc lidí, z toho 40 procent v Belgii a 27 procent v Česku. Firma loni v září uvedla, že plánuje snižování počtu pracovníků jak v Belgii, tak v Česku, a to zhruba o osm, respektive o sedm procent.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě banky ČSOB je součástí skupiny KBC v Česku republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.