Bitcoin, ethereum a další hlavní kryptoměny jsou připraveny na zemětřesení za 2,1 bilionu dolarů

Zdroj: Dexfin

Bitcoiny a kryptoměny za poslední dva týdny zaznamenaly násilný návrat k volatilitě, kdy kombinovaný trh s kryptoměnami ztrácel a poté získal kolem 300 miliard dolarů. Cena bitcoinu, která se v současné době pohodlně obchoduje kolem psychologické úrovně 45 000 USD za bitcoin, zůstává výrazně nižší na svém vrcholu téměř 65 000 USD stanoveného v dubnu.

Uprostřed zpráv se nyní institucionální investoři chystají vstoupit na trh bitcoinů a kryptoměn. Nový německý zákon umožní institucionálním investorům, kteří v současné době spravují ohromujících 1,8 bilionu eur (2,1 bilionu dolarů), poprvé investovat do bitcoinů a kryptoměn.

Takzvané Spezial fondy, dostupné pouze institucionálním investorům, jako jsou penzijní společnosti a pojišťovny, mohou od tohoto týdne investovat až 20% svých podílů v bitcoinech, ethereu a dalších kryptoměnách. „Většina fondů zpočátku zůstane hluboko pod hranicí 20%,“ řekl agentuře Bloomberg Tim Kreutzmann, odborník na krypto aktiva v BVI, německém orgánu pro odvětví fondů. „Na jedné straně mají institucionální investoři, jako jsou pojišťovny, přísné regulační požadavky na své investiční strategie. A na druhé straně musí také chtít investovat do kryptoměn."

Dexfin

Údaje z Glassnode ukázaly, že z hlavních burz bylo převedeno asi 63 000 bitcoinů. „Obchodní aktivita byla v posledních dnech vyšší než ta, jakou jsme viděli v poslední době,“ řekl Kamil Brejcha, ředitel platformy pro nákup a správu kryptoměn, Dexfin„větší účast regulovaných subjektů, by mohla nakonec prokázat, pozitivní vliv na cenu bitcoinu a kryptoměn všeobecně.“

Jako pozitivní zprávou se také dá brát to, že roste zájem investičních fondů, které investují do firem, spojených s kryptoměnami. Za první polovinu roku se jedná zhruba o 2.6mld USD a jen za minulý týden se jedná o investice v řádu 700ml. USD.

Kamil BrejchaKamil Brejcha | Dexfin

Nedávné zvýšení ceny bitcoinu odstartovaly také zprávy, že online maloobchodní gigant Amazon plánuje zavést podporu bitcoinů a kryptoměn již letos. Společnost zprávu City AM popřela, ale uvedla, že „zkoumá, jak by [podpora kryptoměny] mohla vypadat na Amazonu“.„Bez ohledu na to, zda se [adopce Amazonu] zhmotní či nikoli, jde o to, že adopce od institucí a korporací zůstává jedním z hybných sil trhu,“ dodal Kamil Brejcha.

Jak dále Kamil Brejcha uvedl, DEXFIN aktivně pracuje už druhým rokem na vlastní obchodní platformě, která je už nyní připravena na masivní adopci kryptoměn. Jako jednu z mnoha novinek, spustí DEXFIN v srpnu pravidelný nákup bitcoinu a dalších kryptoměn pro své klienty. Oblíbenost Čechů pravidelně spořit menší částky je už desetiletí využívána především např. díky spoření do zlata nebo stavebnímu spoření. Rozdíl mezi tradičním spořením a spořením do digitálního zlata, tedy BTC, je hlavně v úrokové sazbě, kde bitcoin i přes pokles v ceně, stále vykazuje dlouhodobě lepší výkonnost než tradiční formy spoření, které sotva pokrývají inflaci.

Dexfin

„Některé země budou bitcoin využívat jako svou primární měnu,“ řekl jeden z účastníků diskuse, technolog a futurista společnosti Thomson Reuters Joseph Raczynski, který řekl, že si myslí, že bitcoin do roku 2025 předstihne dolar s hodnotou 150 000 dolarů. „S fixním oběhem a snadným přenosem jim to dobře poslouží k přechodu k‚ bezbankovnímu ‘modelu, který je v tomto ekosystému vlastní.“

Dexfin

V tomto roce přijal Salvador bitcoiny jako zákonné platidlo vedle amerického dolaru v kontroverzním ekonomickém experimentu. Jiné země Střední a Jižní Ameriky uvedly, že mohou ve snaze uniknout závislosti na dolaru následovat tento příklad.

V Evropě EU pokročila s plány na rozvoj digitálního eura v příštích několika letech, zatímco Čína již zahájila zkoušky svého digitálního jüanu v reálném světě.

Navzdory varování může cena bitcoinu v následujících měsících dále klesat, ve střednědobém až dlouhodobém horizontu panel provedl předpověď průměrné ceny bitcoinů na konci roku 2025 ve výši 318 000 USD.

„Stojíme uprostřed institucionalizace bitcoinů," řekl analytik společnosti Arcane Crypto Vetle Lunde, který předpovídal cenu bitcoinu 120 000 USD do konce roku 2021 a domnívá se, že bitcoin bude mít hodnotu 300 000 USD na konci roku 2025 a 500 000 USD v roce 2030. „Do prostoru se připojuje více tradičních fondů, první země přijala bitcoin jako zákonné platidlo a máme několik významných společností kótovaných na burze, které nyní vlastní bitcoiny. Věřím, že tento trend bude pokračovat i nadále.“

Dexfin