Boj o jugoslávský dluh pokračuje

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Pozice ministerstva financí ve sporu o vlastnictví více než dvoumiliardové pohledávky za zeměmi bývalé Jugoslávie se výrazně zlepšila. Švýcarský soud totiž zamítl už druhou žalobu, kterou proti Česku podala společnost Rondex Finance, a uložil této firmě zaplatit kauci šedesát tisíc švýcarských franků. Jinak Rondex nebude smět v soudních tahanicích pokračovat.

Dosud nadějná cesta firmy Rondex, jejímž cílem je získat od českého ministerstva tučné odstupné za to, že se vzdá svých práv na část jugoslávského dluhu, se proto komplikuje.

„Je to pro nás pozitivní, protože nám to dává dobrou vyjednávací pozici. Je nesporné, že v roce 2001 stát prodal část jugoslávské pohledávky podivným způsobem. Ale je těžké to komentovat, protože jsem u toho nebyl,“ řekl týdeníku Euro náměstek ministra financí Tomáš Zídek, pod kterého agenda spadá.

Proplétání vztahů podivných firem a státních úředníků v této věci započalo už v roce 1999. Tehdy se neznámá společnost Raffels s ministerstvem financí dohodla, že pomůže zprostředkovat likvidaci jugoslávské pohledávky, jejíž hodnota v současné době přesahuje 2,5 miliardy korun.

O rok později pak koupila čtvrtinu dluhu firma Rondex Finance se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Za čtvrtinovou pohledávku, jejíž hodnota i s úroky přesahovala 600 milionů korun, zaplatila jen 12,7 milionu korun. „Možná bylo tehdy mírně zneužito argumentu, že to tam je pod dozorem a po válce a že pohledávka nemá žádnou cenu. Proto ji postoupili za směšný peníz. Proč ale neprodali celou pohledávku, tomu lze těžko rozumět,“ říká Zídek.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku EuroEuro