Boj o vklady nanečisto: Před kyperskými bankami v Řecku se stojí fronty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: arketipo.gr

Řecko dnes v malém ukazuje, jak může zítra vypadat situace na Kypru, kde se otevřou místní banky. Před bývalými pobočkami kyperských bank, které po více než týdnu opět otevřely, se totiž začaly ihned tvořit dlouhé fronty.

Pobočky převzala řecká banka Piraeus, která tak ručí i za vklady u těchto institucí, které na rozdíl od kont na Kypru nejsou v žádném ohrožení. „Lidé jsou znepokojení, ale my se je snažíme uklidnit,“ sdělil agentuře AFP jeden ze zaměstnanců banky.

Piraeus Bank převzala pobočky všech tří kyperských bank v Řecku - Bank of Cypurs, Laiki a Hellenic Bank - za 524 milionů eur (asi 13,5 miliardy korun). Pobočky byly zavřené od 19. března.

Banka Piraeus před dnešním otevřením poboček ubezpečila, že „vklady zákazníků u řeckých poboček Bank of Cyprus, Laiky a Hellenic Bank nejsou předmětem žádné bankovní daně nebo snížení, na kterém se dohodl Kypr“.

„Důvěra vkladatelů dostala tvrdou ránu,“ popsal ale náladu běžných střadatelů jeden taxíkář, který šel do bývalé pobočky Bank of Cyprus splatit půjčku.

Kyperské banky měly v Řecku 312 poboček, které zaměstnávají 5268 zaměstnanců. Na celkovém objemu vkladů se podílejí zhruba osmi procenty, na objemu úvěrů asi deseti. Podle AFP se v centru Atén vytvořila fronta čtyř desítek lidí před bývalou pobočkou Bank of Cyprus a dalších 15 osob stálo například před peněžním ústavem na předměstí Aghia Paraskevi.

Kyperská vláda se na počátku týdne dohodla se zeměmi eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem na záchraně ostrovní ekonomiky, které hrozil bankrot. Plán, který přinese Kypru pomoc deseti miliard eur (260 miliard korun), nepostihne povinně pojištěné vklady do 100 tisíc eur. Částky nad 100 tisíc eur budou zmrazeny, dokud se nevypočítá, jaká část z nich připadne na pokrytí ztrát. Hovoří se až o 40 procentech vložených prostředků. Celkové vklady u kyperských bank dosahují zhruba 68 miliard eur, z toho zhruba 38 miliard eur je na účtech se zůstatky nad 100 tisíc eur.

Ilona Švihlíková: Kypr jako průzkum bojem