Boj o zisky hypotečních agentur se přiostřuje

Fannie Mae

Fannie Mae Zdroj: ctk

Původním akcionářům hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac došla trpělivost. Už se nechtějí dívat, jak všechny jejich zisky inkasuje americká vláda.

Debata o budoucnosti hypotečních agentur zachráněných americkou vládou tak vytvořila spojence dříve nepředstavitelné. Právník brojící za práva spotřebitelů se spojil s investiční a poradenskou společností a ruku v ruce oponují americké vládě, která chce z agentur vytáhnout veškeré zisky.

Právník Ralph Nader a generální ředitel společnosti CapWealth Advisors Tim Pagliara a další z původních akcionářů Fannie Mae a Freddie Mac požadují po americkém Kongresu, aby se jich zastal a ochránil jejich nárok na zisky těchto firem. Někteří z akcionářů dorazili do Washingtonu, aby osobně apelovali na kongresmany.

Agentury Fannie Mae a Freddie Mac jsou od krize v roce 2008, kdy dostaly finanční pomoc ve výši 188 miliard dolarů, spravovány americkou vládou. Teprve v posledních letech se agentury díky hospodářskému oživení a růstu cen držených hypotečních cenných papírů vrátily do zisku. Souběžně s tím byly v roce 2012 podmínky vládní finanční pomoci revidovány tak, aby všechny zisky agentur plynuly americké vládě. Ta tak inkasuje miliardy dolarů. Kvůli tomu už se s vládou soudí hedgeové fondy Fairholme Funds a Perry Capital, které akcie agentur koupily po roce 2012.

Nader a Pagliara upozorňují, že existuje řada drobných investorů, kteří si koupili akcie Fannie Mae či Freddie Mac. Oba zároveň nesouhlasí se senátním návrhem bankovního zákona, který by agentury rozpustil, a než se tak stane, dává vládě zelenou k inkasování veškerých jejich zisků.