Britská RBS jen za pololetí prodělala dvě miliardy liber

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Elliott Brown

Rozsáhlé náklady na právní spory poslaly výsledkybritského finančního ústavu Royal Bank of Scotland (RBS) v prvním pololetí hluboko pod nulu. Banka vykázala ztrátu 2,05 miliardy liber (přes 65 miliard korun) ze 179 milionů liber před rokem. Firma potvrdila, že zrušila plán na přeměnu své divize Williams & Glyn v samostatnou banku.

Společnosti RBS se od roku 2007 nepovedlo ani jednou vykázat celoroční zisk. Generální ředitel Ross McEwan se nyní snaží dokončit rozsáhlou restrukturalizaci podniku, která zahrnuje prodej řady aktiv a rušení pracovních míst.

Náklady na restrukturalizaci v prvním pololetí činily 630 milionů liber a v celém letošním roce podle RBS přesáhnou miliardu liber. Firma se navíc potýká s rozsáhlými náklady na právní spory a pokuty ze strany regulačních úřadů, které v prvním pololetí dosáhly 1,3 miliardy liber.

Akcie RBS po zveřejnění výsledků oslabily o čtyři procenta, od začátku letošního roku ztrácejí zhruba 40 procent. „RBS se potácí z jedné katastrofy do druhé,“ uvedl podle serveru BBC analytik Neil Wilson ze společnosti ETX Capital. „Dvoumiliardová pololetní ztráta přichází po osmi celoročních ztrátách za sebou,“ dodal.

RBS byla v minulosti po krátkou dobu největší světovou bankou podle objemu aktiv. Banku ale musel s příchodem globální finanční krize v roce 2008 zachránit stát, který v ní teď vlastní 73 procent akcií. Její záchrana stála daňové poplatníky zhruba 45 miliard liber.