Brněnští soudci neměli povolit zabavení peněz Oberbank, rozhodl ústavní soud

Pobočka banky Oberbank na náměstí I. P. Pavlova v Praze

Pobočka banky Oberbank na náměstí I. P. Pavlova v Praze Zdroj: CTK

Brněnský krajský soud pochybil, když dal loni souhlas policii, aby zajistila v bance Oberbank AG 93 milionů korun, které z ní byly nelegálně vyvedeny. Rozhodl o tom dnes Ústavní soud. Policie v ní původně chtěla zajistit 93 milionů korun zkrachovalé firmy Edbusy, jejíž vedení bylo podezřelé z podvodů.

To se ale v přípravné fázi trestního řízení nepodařilo, a peníze byly z banky nezákonně vyvedeny. Až po ukončení trestního řízení dal soud souhlas k tomu, aby byla bance, z jejího majetku či majetku jejích dalších klientů, zabavena hotovost ve stejné výši.

„Soud byl sice veden dobrým záměrem, ale účel v tomto případě nesvětí prostředky. Zajistit majetek tímto způsobem lze vždy jen a pouze v přípravném řízení, ale ne až po jeho skončení,“ řekla ústavní soudkyně-zpravodajka Kateřina Šimáčková.

V souvislosti se společností Edbusy byli v roce 2012 pravomocně odsouzeni dva členové jejího vedení pro podvod a neoprávněné podnikání. Vrchní soud v Olomouci jim uložil osm a půl a osm let vězení. Nabízeli sice výhodné úvěry, každý klient však musel předem uhradit zálohovou platbu.

Půl miliardy

Edbusy platby přijala, její představitelé si ale prý byli dobře vědomi toho, že svým závazkům nebudou schopni dostát. Od 11 500 poškozených vylákali zhruba 553 milionů korun.

Peníze měla firma částečně uloženy u Oberbank AG, rakouské bankovní skupiny, provozující v ČR kolem 20 poboček. Už v přípravném řízení byl sice dán pokyn, aby se s těmito penězi nijak nedisponovalo a mohla je jako možný výnos z trestné činnosti zajistit policie, to se ale nepodařilo. Peníze byly z banky vyvedeny. Následovalo trestní řízení. Až po jeho skončení dal Krajský soud v Brně pokyn k zabavení těchto peněz bance.

Nešlo ale již o vklady Edbusy, ale buď přímo o peníze Oberbank či peníze jejích klientů. „Rozhodně nemohlo jít o prostředky, které by mohly být výnosem z trestné činnosti, jak to při zajištění vyžaduje zákon,“ uvedla Šimáčková. Zdůraznila, že jsou i jiné právní možnosti, jak lze peníze, za to, že banka umožnila jejich vyvedení, vymáhat.

Činnost společnosti Edbusy prošetřuje policie