Burzy v Hongkongu a v Šanghaji se spojí. Společné obchody začnou za týden

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město
Čínské republiky, je považována za nový pupek světa

Šanghaj, s 23 miliony obyvatel nejlidnatější město Čínské republiky, je považována za nový pupek světa Zdroj: ctk

Čínští regulátoři v pondělí schválili plánované spojení akciových burz v Hongkongu a v Šanghaji. Dlouho očekávány krok se chápe jako důležitý milník v liberalizaci čínského kapitálového trhu. Zahraniční investoři díky němu poprvé získají přímý přístup k čínským akciím. Investoři z pevninské Číny budou naopak moci kupovat akcie na burze v Hongkongu. Obchodování na společné platformě by se mělo rozběhnout 17. listopadu.

Celkově by se ve společném systému mohly provádět obchody v objemu 3,8 miliardy dolarů denně, podotkl britský server BBC. „Propojení hongkongské a šanghajské akciové burzy popožene na nová maxima také rozvoj…obchodování v žen-min pi (oficiální název pro čínský jüan) v Hongkongu,“ uvedl podle BBC hongkongský měnový úřad, který fakticky funguje jako centrální banka tohoto území, které v roce 1997 přešlo z britské pod čínskou správu.

Přístup k čínskými úřady přísně kontrolovanému jüanu nový systém nazývaný Stock Connect neuvolní, podotkl list The Financial Times. Institucionální investoři ale díky němu poprvé budou moci vstoupit na pevninské trhy, aniž by každý z nich musel mít speciální povolení.

Nejsložitější projekt za poslední roky

Příprava platformy patřila podle zákulisních vyjádření bankéřů k jedné z nejsložitějších úloh v posledních letech. Systém se měl původně rozběhnout v říjnu. Začátek byl ale minulý měsíc odložen, což vyvolalo spekulace, že se celá věc stala obětí politikaření, nebo se nepodařilo vyřešit problémy ohledně daní či technických náležitostí.

Informace o datu spuštění systému potěšila investory. Akcie v Hongkongu dnes vykazovaly nárůst o zhruba 1,6 procenta. Úhrnný index čínských akcií v Šanghaji Shanghai Composite Index přidával zhruba 1,2 procenta.