Bývalý šéf banky Barclays Diamond vydělává v Africe

Exšéf banky Barclays Bob Diamond

Exšéf banky Barclays Bob Diamond Zdroj: Svetove ekonomicke forum

Bob Diamond, bývalý šéf britské banky Barclays, rozhodně nestrádá. Naopak jeho africký podnik Atlas Mara kvete a nakupuje podíly v bankách černého kontinentu.

Diamond se z postu šéfa jedné z největších britských bank musel poroučet po skandálu s manipulováním s úrokovou sazbou LIBOR v roce 2012. Po odchodu se pustil do nového byznysu. Loni získal úpisem akcií firmy Atlas Mary na londýnské burze 325 milionů dolarů. Nyní jeho firma za 270 milionů dolarů přikoupila dvacetiprocentní podíl v nigerijské Union Bank, čímž v ní zvýšila svůj podíl na 29,9 procenta. Diamond k tomu uvedl, že se jedná o významnou akvizici pro Atlas Mara, která firmě dává prostor v klíčové nigerijské bance.

Nigérie je s velkým přehledem nejlidnatější zemí černého kontinentu a její ekonomika je od letošní revize, kdy svou velikostí přeskočila Jižní Afriku, také největší v Africe. Union Bank má aktiva za 6,3 miliardy dolarů, 1,7 miliardy dolarů úvěrů a téměř dvojnásobně depozit, 3,1 miliardy dolarů.

John Vitalo, Diamondova pravá ruka z Barclays a generální ředitel Atlasu pro média uvedl, že expanze do Nigérie byla centrálním bodem strategie. „Známe management banky a obdivujeme, co dokázali, a zároveň se ztotožňujeme s jejich dalšími plány,“ řekl Vitalo.

Již dříve koupil Atlas Mara BancABC, která operuje v Mosambiku, Zambii, Tanzanii a Zimbabwe a chystá se koupit 77procentní podíl v Development Bank for Rwanda.

Gazeta Wyborcza: Jak největší boháči ukradli náš svět