ČEB obnoví úvěry na český vývoz do Ruska. Za přísnějších podmínek

Prezentace České exportní banky

Prezentace České exportní banky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Česká exportní banka (ČEB) se v tomto týdnu rozhodla obnovit úvěry na český vývoz do Ruska. Půjčky bude poskytovat za přísnějších podmínek než před prosincovým pozastavením úvěrování exportu do této země. Napsal to deník Dnes s odvoláním na šéfa banky Karla Bureše.

„Podmínky jsou tvrdší než standardně do jiných zemí a exportéři si to mohou nechat pojistit za zvýšené pojistné prémie u státní pojišťovny EGAP,“ řekl listu Bureš. K obnovení úvěrování ČEB přistoupila, protože rubl po Novém roce už dál neoslaboval. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) pojišťování vývozu do Ruska nepřerušila.

Podle deníku ČEB i přes slabší rubl nechce odepsat projekty, na které půjčila a které fungují nebo vyrábějí. Snaží se s dlužníky domluvit a přizpůsobit splátky.

V Rusku má ČEB podle deníku rozpůjčováno zhruba 30 miliard korun, tedy třetinu všech klientských úvěrů. Připravena je do Ruska půjčit na základě svých vnitřních limitů ještě deset miliard korun.

ČEB na konci roku uvedla, že má v bilanci ztrátové pohledávky za téměř 19 miliard korun. Z dosud zveřejněných informací podle deníku vyplývá, že za velkou částí nesplácených pohledávek stojí právě projekty v Rusku. Problematické obchodní případy pocházejí z let 2007 až 2011, některé z nich vyšetřuje policie. Ministerstvo financí jako největší akcionář ČEB projevilo přání ztrátové pohledávky co nejrychleji prodat, u některých se to už podařilo, píší noviny.