ČEB žádá po skupině J&T stamiliony korun

Státní Česká exportní banka požaduje po skupině J&T stamiliony korun. Důvodem je garance skupiny za část úvěru pro zkrachovalou východoslovenskou minihuť Slovakia Steel Mills. Té ČEB půjčila celkem 168 milionů eur. Garance J&T se podle informací E15 z finančních kruhů pohybuje okolo 25 milionů eur, v přepočtu 683 milionů korun.

Uplatnění garance na začátku roku potvrdila redakci E15 mluvčí J&T Finance Group Monika Veselá. Zda peníze banka vyplatila, ale neřekla. ČEB se k uplatnění garance nevyjádřila vůbec. „Česká exportní banka vždy využívá veškerých sjednaných zajišťovacích instrumentů k dosažení maximální výtěžnosti,“ prohlásil pouze ředitel odboru Mezinárodní vztahy a komunikace Petr Križan.

Z garance však ČEB zatím podle dvou na sobě nezávislých zdrojů nedostala zaplaceno celou částku. „V tuto chvíli to nebudeme komentovat,“ říká Veselá. Križan se pak ke vztahu se skupinou J&T nechtěl vyjádřit kvůli bankovnímu tajemství. „J&T odmítla garanci jako právně závadnou,“ řekl jeden z výše uvedených zdrojů a dodal, že ČEB již zaslala bance předžalobní výzvu k proplacení celé záruky.

Exportní banka mohla prodat

Představitelé J&T již dříve kritizovali postup ČEB při prodeji pohledávky za Slovakia Steel Mills. Několikrát opakovaný tendr na pohledávku, který trval loni od května do listopadu, nakonec skončil fiaskem. ČEB pohledávku neprodala, přestože měla nabídku od skupiny Arca Pavola Krúpy, která za ni nabízela 52 milionů eur. Peníze byly přitom složené na vázaném účtu.

Skupina J&T dokonce podle informací E15 uvažovala, že se bude kvůli zrušení soutěže soudit. „Smírčí řešení považujeme za variantu, která je vždy pro všechny strany prospěšnější,“ říká nyní k možnému sporu s ČEB Veselá.

ČEB nicméně podle Križana stále jedná o prodeji pohledávky se všemi zájemci. To ovšem Krúpa popírá: „Vůbec s námi nejednají, ignorují nás.“ Ve hře mohou být i dřívější zájemci o pohledávku – ukrajinská KVV Group a německá ocelárna Max Aicher.

Východoslovenská ocelárna, za níž stojí bývalí představitelé skupiny Istrokapitál – miliardáři Branislav Prieložný a Mario Hoffmann – je od února v konkurzu.

Uvnitř „rodiny“ J&T to neklape. Tkáč a Hoffmann jsou prý na nože