Čechy půjčky stále lákají. Loni si půjčili 1,48 bilionu

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Češi stále vidí často půjčku jako východisko, jak si pořídit něco, na co úspory nestačí. Loni si půjčili celkem 1,48 bilionu korun, což bylo o 107 miliard korun více než předloni. Lidé si půjčovali peníze čím dál častěji na bydlení, naopak omezovali krátkodobé půjčky.

Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnil provozovatel registrů, společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

Úvěr mělo 2,9 milionu Čechů, počet úvěrových smluv činil 5,8 milionu. Objem dlouhodobých úvěrů, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, loni stoupl o desetinu na 1,122 bilionu. Počet klientů, kteří měli dlouhodobé úvěry, vzrostl meziročně o 22 procent na více než 766 tisíc. Půjčovali si ale nižší částky. Průměrná výše dlouhodobého úvěru klesla o 160 tisíc na 1,5 milionu korun.

„Už v roce 2012 jsme zaznamenali nebývale vysoký zájem o dlouhodobé půjčky určené k financování bydlení. Ovšem v uplynulém roce byl nárůst klientů ještě skoro dvakrát vyšší,“ uvedla výkonná ředitelka CBCB - Czech Banking Credit Bureau Zuzana Pečená.

Počet nesplacených úvěrů roste

Objem krátkodobých úvěrů, tedy spotřebních úvěrů a leasingu, meziročně vzrostl o jedno procento na 358 miliard korun. Celkový počet klientů využívajících krátkodobé financování se prakticky nezměnil a zůstal na 2,5 milionu osob. Průměrný krátkodobý úvěr stoupl o tisíc korun na 140 tisíc korun.

Celkový objem ohrožených nesplacených úvěrů loni rostl rychleji než celkový objem úvěrů a stoupl o necelých sedm miliard na 52,5 miliardy. Úvěry řádně nesplácelo 319 tisíc klientů, zatímco o rok dříve to bylo 275 tisíc. Objem řádně nesplácených dlouhodobých úvěrů byl 18,1 miliardy korun. Nesplácením byla ohrožena dvě procenta z celkové částky, tedy stejně jako předloni. Z celkového počtu klientů s dlouhodobým úvěrem jich řádně nesplácela čtyři procenta.

Objem řádně nesplácených krátkodobých úvěrů byl 34,4 miliardy korun. Nesplácením byla ohrožena desetina celkové částky, proti předloňským 7,9 procenta. Krátkodobé úvěry řádně nesplácelo 11 procent klientů.