Čepru vznikla kvůli odložení výplaty dluhů Sberbank škoda v desítkách milionů

Zdroj: ČTK

Státní společnosti Čepro, která je s pohledávkou přes 298 milionů korun jedním z největších věřitelů zkrachovalé banky Sberbank CZ, vznikne kvůli odložení výplaty dluhů škoda v desítkách milionů korun. Čepro mělo dostat 95 procent dluhu na přelomu tohoto roku, kvůli odvolání jednoho z věřitelů firmy LitFin SPV 9 však v termínu nedostane žádné finanční prostředky. Státní podnik se kvůli tomu bude zabývat možným vymáháním škody po LitFinu. ČTK o tom dnes Čepro informovalo v tiskové zprávě. Vyjádření společnosti LitFin ČTK zjišťuje.

„Respektujeme možnost všech věřitelů využít svá práva v rámci insolvenčního řízení Sberbank CZ, tedy včetně práva podat odvolání proti usnesení o povolení částečného rozvrhu. Nerozumíme však samotnému odvolání věřitele LitFin, které působí jako účelové. V odůvodnění svého odvolání totiž tento věřitel bez opory v relevantních podkladech spekuluje, nepřípustně zasahuje do práv třetích subjektů, s nimiž dle dostupných informací nemá žádný vztah a opomíjí, že realizace a provedení částečného rozvrhu je plně v diskreci insolvenční správkyně, která za něj nese odpovědnost,“ uvedl generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Podle něj tak s postupujícím časem ztrácí pohledávka Čepra svou původní hodnotu, a to až o desítky milionů korun. Šéf Čepra tak připustil možnost, že ztráta hodnoty pohledávky by mohla v budoucnu být základem případného nároku na náhradu škody vůči LitFin SPV 9. „Své nároky a kroky vůči věřiteli LitFin SPV 9 vyhodnocujeme,” dodal Duspěva.

Insolvenční soud v minulých týdnech povolil insolvenční správkyni Sberbank CZ Jiřině Lužové schválení výplaty 57 miliard korun formou částečného rozvrhu 15.300 věřitelům Sberbank CZ ve výši 95 procent jejich pohledávek. Tu měla zahájit v polovině prosince. Proti tomuto rozhodnutí však mohl každý věřitel podat odvolání, což učinil právě LitFin SPV 9. V jeho důsledku tak nemůže rozhodnutí o povolení částečného rozvrhu nabýt právní moci.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila Česká národní banka 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Společnost Čepro se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a provozuje v Česku sít čerpacích stanic EuroOil.