Češi jsou v oblasti hypoték poučenější, hlídají si úroky i poplatky

bydlení

bydlení Zdroj: profimedia.cz

Při výběru hypotéky jsou nejdůležitějšími atributy úroková sazba a výše poplatků za zřízení či převod hypotéky. Vzrostl také důraz na výši měsíčních splátek a v neposlední řadě dává většina klientů přednost pevné fixaci úrokové sazby. Ukázal to průzkum LBBW bank. Češi mají také čím dál tím vyšší zájem o refinancování hypoték. Z těchto faktů vyplývá, že klienti jsou, co se týče hypoték, poučenější než dříve.

V současné době má podle výzkumu hypotéku cca 35 procent domácností. Klienti nyní kladou důraz na větší množství parametrů, které hodnotí při výběru hypotečního úvěru. Nejdůležitějším kritériem je nadále úroková sazba, kterou hodnotí každý žadatel o hypotéku. Kromě toho ale vzrostla i důležitost poplatků za zřízení či refinancování hypotéky, a to na 97 procent z loňských 81 procent. Posledním důležitým parametrem je výše měsíčních splátek, kterým se zabývá 97 procent klientů.

„Lze tak usoudit na větší poučenost klientů o důležitosti některých parametrů a také to svědčí o větší obezřetnosti klientů,“ komentuje výsledky Martina Lambert, ředitelka marketingu a komunikace LBBW Bank.

Na otázku, zda by si pořídili hypotéku s plovoucí úrokovou sazbou, odpovědělo kladně 16 procent respondentů. Zatímco 34 procent dotazovaných dává přednost pevné úrokové sazbě a jasné měsíční splátce a 22 procent nechce být vystaveno riziku příliš velkou změny splátky spojené s flexibilitou úrokové sazby.

V oblasti refinancování výsledky průzkumu ukazují, že již 15 procent dotazovaných refinancovalo hypotéku a 26 procent se k tomuto kroku chystá. Také při refinancování platí více méně obdobná důležitost parametrů jako při zřizování hypotéky, tedy úroková sazba, poplatky a měsíční splátka. Na čtvrtém místě se ale umístila délka fixace, zatímco při zřizování hypotéky uváděli respondenti na čtvrtém místě důvěru ve finanční instituci.