Češi opět objevují podílové fondy, vklady stouply o desetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Možnost zhodnotit úspory v tuzemských spořicích účtech prakticky neexistuje. Díky tomu se v prvním pololetí dobře dařilo tuzemským podílovým fondům. Podle Asociace pro kapitálový trh v nich objem investic vzrostl o více než deset procent na 297,5 miliardy korun.

„Zájem o investiční fondy v prvním pololetí výrazně vzrostl,“ potvrzuje Pavel Hoffman, marketingový ředitel Investiční kapitálové společnosti KB. „Očekáváme, že pozitivní trend bude pokračovat ve druhém pololetí a v příštím roce vzhledem k úrokovému prostředí a očekávanému vývoji na trzích,“ dodal.

Dobrým prodejům podílových fondů pomáhá i jejich ziskovost za posledních několik let. „Dle našeho názoru stojí za zájmem o fondy přetrvávající prostředí rekordně nízkých úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů, a také dobrá historická výkonnost fondů v posledních více než pěti letech,“ říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR. Jak ale investiční společnosti nikdy nezapomenou zmínit, „minulé zisky nejsou zárukou zisků budoucích.“ Manažeři fondů potvrzují, že nejlépe se vždy prodávají fondy, kde se dá klientům ukázat rostoucí graf, přestože to není zárukou dalšího růstu, ba naopak. „Ačkoli to není záruka příštího zhodnocení, mnoho investorů se tím, byť třeba jenom podvědomě, řídí,“ podotýká Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management.

Čeští investoři zůstávají konzervativní a volí dluhopisové fondy na úkor akciových. A to zhruba v poměru 9:1. „Mezi nejprodávanější fondy patřil flexibilní dluhopisový fond. Nadále tak přetrvává poptávka zejména po konzervativních produktech, které mohou nabídnout atraktivní výnosový potenciál,“ popisuje Šimčák. Naopak klesá zájem o fondy peněžního trhu. „Vzhledem k tomu, že sazby na peněžním trhu jsou všude ve světě na nule, či dokonce nyní i pod ní, nepřekvapuje pokles majetku ve fondech peněžního trhu o 15 procent,“ říká Lobotka.

Odvážnější investoři preferují akcie s vidinou na dividendy. „Z pohledu dynamických strategií se s úspěchem setkávají akciové fondy, které nabízejí možnost pravidelné výplaty dividend,“ shrnuje Šimčák.