Česká exportní banka poskytla úvěry za miliardy, nejvíce peněz šlo do zemědělství

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Od firem, které nesplácejí půjčky, Česká exportní banka loni vymohla 1,33 miliardy korun.

Čeští exportéři budou mít k dispozici nový nástroj pro financování velkých vývozních zakázek. Česká exportní banka jim nabídne nepřímé odběratelské úvěry. Zakázku nebude financovat sama, ale spojí se se silnou soukromou nebo státní bankou v zemi, kam chce česká firma vyvážet.

„My vybrané bance poskytneme financování. Konečnému příjemci dá úvěr místní banka, která si ohlídá i jeho platební morálku,“ vysvětluje ředitel ČEB Karel Bureš. Dosud velké transakce pomáhala financovat pomocí klubového financování ve spolupráci s jinými bankami.

ČEB chce tímto postupem omezit riziko, že se jí v bilanci opět začnou hromadit nesplácené miliardové úvěry. Jejich objem dokázala od roku 2015 snížit ze 42 na 20,6 miliardy korun. Loni dokázala od dlužníků vymoci 1,33 miliardy korun. Přes miliardu získala z Ruska. Banka se také zbavila nesplácených dluhů na Ukrajině.

Obchody České exportní bankyObchody České exportní banky|E15

Loni ČEB podpořila 181 vývozních případů financováním v celkovém objemu 4,3 miliardy korun. Nejvíce transakcí spadalo do vývozu zemědělských produktů a zařízení pro zemědělství a potravinářství, kterých ČEB podpořila 127 v objemu 560 milionů korun. Přes tři miliardy korun šly na financování vývozu firem z leteckého průmyslu a výrobců dopravních prostředků. 

Letos ČEB očekává, že poskytne exportní financování za pět miliard korun. Nově se chystá spolupracovat také s Mezinárodní investiční bankou, v níž má Česko desetiprocentní podíl.