Česká mBank v pololetí vydělala 258 milionů, zisk stoupl o 159 procent

mBank

mBank Zdroj: piotr ilowiecki, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

MBance stoupl v pololetí zisk před zdaněním meziročně o 159 procent na 258 milionů korun. Významný vliv na výsledek mělo zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe, která pro českou mBank představovala příjem téměř 215 milionů korun. mBank zahájila provoz v Česku na podzim 2007.

Čisté bankovní výnosy mBank stouply o 53 procent na 569 milionů korun. Úvěry meziročně vzrostly o 21 procent na 19,8 miliardy Kč, objem vkladů se zvýšil o 19 procent na 32,1 miliardy korun. Nejrychleji rostl objem spotřebitelských úvěrů, meziročně o 27 procent na téměř dvě miliardy korun.

Hospodaření mBank pozitivně ovlivnilo převzetí společnosti VISA Europe společností VISA Inc. Negativně se do něj promítl dopad regulace takzvaného interchange fee, tedy poplatku souvisejícího s používáním platebních karet, a také sektorová bankovní daň zavedená v Polsku v únoru 2016, která se vztahuje i na českou mBank. Ta v Česku poskytuje své produkty a služby jako organizační složka mBank S.A. se sídlem ve Varšavě.

"Naše očekávání týkající se výsledků za celý rok 2016 je mnohem pozitivnější. Předpokládáme, že celoroční výsledky i přes negativní vlivy ve vnějším prostředí prostředí budou na podobné úrovni jako v loňském roce, který byl doposud rekordním," komentoval výsledky generální ředitel mBank pro ČR Paweł Kucharski.

Na konci června měla mBank v Česku 607 tisíc klientů, což je meziroční nárůst o 65 tisíc. Banka v Česku působí jako zahraniční pobočka polské mBank, která je členem skupiny Commerzbank.

Celkově bankám a spořitelnám v Česku stoupl podle dat České národní banky v prvním pololetí souhrnný čistý zisk meziročně o 7,27 miliardy na 44,73 miliardy korun.