Česká mincovna vydala na světě unikátní platinovou medaili. Cena: 750 tisíc

Platinová medaile s motivem kláštera Zlatá Koruna u Českého Krumlova z České mincovny

Platinová medaile s motivem kláštera Zlatá Koruna u Českého Krumlova z České mincovny Zdroj: Ceska mincovna

Česká mincovna vydává novou platinovou medaili s motivem kláštera Zlatá Koruna u Českého Krumlova. Podle marketingového manažera mincovny Lukáše Jokla drží medaile světový primát: „Jsme jediní na světě, kteří takto velkou platinu nabízí.“ Cenu medaile, kterou zdobí koruna krále železného a zlatého Přemysla Otakara II. a gotická kružba budovy kláštera, vypočítala mincovna na 750 tisíc korun.

Půl kilogramu drahého kovu má limitovaný náklad 50 kusů. „Mezi naše zákazníky patří majitelé úspěšných firem, najdou se i známí lidé ze showbyznysu. Někteří se dokonce na ražbu své medaile jezdí do Jablonce nad Nisou podívat. I takovýto zážitek jsme pro ně schopni zprostředkovat,“ uvedl Jokl.

Současně vysvětlil, proč je tato medaile světovým unikátem: „Příprava i ražba samotná jsou totiž nesmírně náročné. Platina je oproti zlatu a stříbru, do kterého razíme nejčastěji, podstatně tvrdší kov.“

Medaile je součástí série věnované našim významným sakrálním památkám, v níž vyšly takové perly české architektury jako svatovítská katedrála nebo chrám sv. Barbory. Námět medaile, připravil významný akademický sochař Vladimír Oppl.