Česká Sberbank má za sebou nejlepší rok, zvýšila zisk o 66 procent

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Tuzemská Sberbank loni vydělala 383 milionů korun čistého, proti roku 2013 tak zisk vzrostl o více než 66 procent. Jde zároveň o rekord v historii zdejší Sberbank i předchůdkyně Volksbank.

Sberbank se povedlo navýšit zisk i za cenu poklesu depozit. „Nárůstu jsme dosáhli především díky zvýšení čistých úrokových výnosů o téměř 16 procent a snížením nákladů na rizikové úvěry o 18,45 procenta,“ cituje výroční zpráva předsedu představenstva Vladimíra Šolce. Vklady ale klesly o 7,5 procenta na 44,4 miliardy korun. Celková aktiva banky poklesla ze 70,5 na necelých 67 miliard korun.

Pokles depozit očividně banku netěší. Před pár měsíci spustila kampaň, ve které láká na spořicí účet s úročením 1,63 procenta pro vklady do 300 tisíc. Právě tento strop byl letos zvýšen z dřívějších 150 tisíc. Tuzemský trh je pro Sberbank podle zdrojů z bankovního trhu lákavý především dlouhodobým převisem vkladů nad úvěry. Banky se tak zvládnou financovat z peněz, které si u nich uložili klienti, a nemusejí si půjčovat na trhu.

Sberbank se však této situace na trhu zatím nedaří využít. Ke konci loňského roku měla v poskytnutých úvěrech 54 miliard korun, tedy více než ve vkladech. Bance se daří hlídat riziko. Podíl nesplácených úvěrů loni meziročně klesl ze 7,93 na 5,95 procenta.