Česká spořitelna má nového ředitele realitních obchodů

Filip Hradec

Filip Hradec

Po dlouholetém šéfovi financování nemovitostních projektů Kamilu Kosmanovi, který v bance skončil na závěr prázdnin, se funkce ujal Filip Hradec. Nový vrcholový manažer vystudoval ekonomii na České zemědělské univerzitě. Ve spořitelně pracuje 11 let. Dosud se zaměřoval na rozvoj financování inovativních firem, obnovitelných zdrojů, fúzí a akvizic.

Přesuny na manažerské pozici souvisejí s nedávnými změnami ve struktuře mateřské Erste Group. Skupina letos vytvořila novou nemovitostní divizi Erste Group Immorent, která v Česku propojila realitní obchody spořitelny s činností developera a poskytovatele leasingového financování Immorent ČR. Spolu s Kosmanem odešel ze spořitelny na konci září i jeho zástupce Petr Merežko.

“Personální změny byly spojeny s vytvářením celoskupinového business modelu a měly by vést k dobudování komplexního řetězce v oblasti nemovitostního sektoru,“ uvedl člen představenstva Daniel Heler. Jak dále sdělil, regionální distribuční síť developerských center bude převedena pod nově vytvořená Regionální korporátní centra v působnosti úseku Firemní klientela, který vede Petr Witowský.

Divize Erste Group Immorent v ČR se věnuje úvěrovému financování, leasingu nemovitostí, správě realitních portfolií, stavebně technickým službám a projektovému developmentu. Hodnota jejího portfolia úvěrů a leasingu činila ke konci června 2011 více než 12 miliard eur, v přepočtu zhruba 292 miliard korun.

Banka financovala v minulé dekádě řadu developerských, a zejména rezidenčních, projektů. Patří rovněž k největším věřitelům společnosti ECM, která skončila v konkurzu. Častým příjemcem úvěrů od spořitelny bývala také developerská firma Sekyra Group.