České banky jsou nejatraktivnější v regionu, čeká je zostřený boj o klienta

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Tuzemský bankovní trh si podle nové studie společnosti Roland Berger stále drží pozici jednoho z nejatraktivnějších trhů ve střední Evropě. Bankéři do budoucna očekávají růst především v segmentu movitých klientů a podniků a současně s tím i rostoucí konkurenční boj. Růst i vyostření konkurenčního prostředí čekají také tuzemské pojišťovny.

Podle studie Roland Berger byl bankovní trh v Česku s průměrnou roční návratností kapitálu kolem 20 procent v posledních letech krizí zasažen méně vážně než ostatní země regionu.

Čeští bankéři na rozdíl od finančníků v dalších zemích regionu tak počítají s ještě větším růstem v segmentu bohatých klientů, podnikatelů a malých firem. V předchozích letech se přitom bankéři zaměřovali na růst v segmentu masových klientů. „Tato skutečnost pravděpodobně vyústí ve zvýšený boj o klienta,“ uvedla studie.

Soustředění na klienty

Pojišťovny pak v uplynulých letech kladly největší důraz na růst a na jednotlivé prodejní kanály, případně produkty. Nyní podle studie se soustředí především na klienty. Ve většině pojišťoven využívá průměrný klient pouze 1,3 pojišťovacího produktu. „Tyto výsledky indikují jasný prostor pro zlepšení a další růst,“ uvádí studie.

Šetřilo se na lidech i marketingu

Ze studie dále vyplývá, že mezi roky 2008 až 2014 bankéři v regionu snižovali náklady primárně v oblasti marketingu stejně jako v oblasti nákladů na zaměstnance a nákladů na pobočkovou síť. Banky umožnily navýšení nákladů jen v případě informačních technologií.

Banky v regionu rovněž v uplynulých letech podle studie přistoupily i ke snížení počtu zaměstnanců. Bankéři v České republice ovšem přistoupili ke snižování stavů zaměstnanců spíše konzervativně. „Zaměřili se primárně na redukce v podpůrných funkcích na centrálách, bez většího zásahu do distribučních kanálů,“ uvádí studie.

Ta vznikla na základě rozhovorů s více než 60 členy představenstev bank napříč 12 zeměmi regionu střední a východní Evropy včetně České republiky.