České Raiffeisenbank klesl v pololetí zisk na 1,24 miliardy, propad čekala

Pražské sídlo Raiffeisenbank

Pražské sídlo Raiffeisenbank Zdroj: Euro Tomas Novak

Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým bankám v České republice, se v pololetí snížil čistý zisk meziročně o 18 procent na 1,24 miliardy korun. Celková aktiva banky ke konci června meziročně klesla o šest procent na 190,1 miliardy korun.

„V letošním roce na české banky naplno doléhá pokles výnosů způsobený přetrvávajícím zpomalením české ekonomiky a s tím související nižší ekonomickou aktivitou. Pokles výnosů i zisku je zcela v souladu s našimi očekáváními,“ sdělil generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc. Vývoj čistého zisku je ovlivněn především nižšími úrokovými výnosy, uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Čisté úrokové výnosy Raiffeisenbank v pololetí meziročně spadly dolů o desetinu na 2,97 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 8,5 procenta na 1,18 miliardy korun. K nárůstu došlo především ve firemním sektoru, u fyzických osob jsou příjmy z poplatků podle banky na úrovni předchozího roku.

Provozní náklady bance meziročně stouply o sedm procent na 2,84 miliardy korun. „Zvýšení správních nákladů v prvním pololetí je dáno především vyššími marketingovými náklady na novou kampaň v první polovině roku a vyššími náklady na IT po spuštění části nového IT systému,“ uvedla banka.

Ztrátu hlásí všechny banky

Celkový objem poskytnutých úvěrů meziročně bance poklesl o 0,5 procenta na necelých 151 miliard korun. Objem vkladů ke konci června meziročně poklesl o čtyři procenta na necelých 137 miliard korun.

Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o necelých devět procent na 19,2 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci června činila 13,48 procenta. V květnu 2013 banka navýšila základní kapitál o 835,4 milionů korun na 10,2 miliardy korun.

Výsledky za prvních šest měsíců zveřejnily i další velké i střední tuzemské banky, všechny zaznamenaly ztrátu. České spořitelně se snížil čistý zisk zhruba o procento na 8,15 miliardy korun, ČSOB o 12 procent na 6,9 miliardy. O 17 procent se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 6,3 miliardy korun, UniCredit Bank klesl o 13 procent na 1,4 miliardy korun. Skupině GE Money, do které patří GE Money Bank a GE Money Auto, klesl v pololetí čistý zisk o plných 23,8 procenta na 1,77 miliardy korun.